Shutterstock

Inside Varkens

Donkere wolken boven Duitse varkensmarkt

16 Juni 2021 - Stef Wissink

Ondanks een reeks van mooie barbecue weken pakten zich recent donkere wolken samen boven de Duitse varkensmarkt. Vandaag leidde de al wekenlang moeizame vleeshandel (op met name exportgebieden in Azië) tot een doffe dreun voor de Duitse varkensnoteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar er maandenlang werd gehoopt op een oplevende vleeshandel bij het langzaam opheffen van de coronamaatregelen lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Hoewel in veel landen steeds meer mensen de weg weten te vinden naar horeca en evenementen, moet de vleeshandel het ontgelden. In het kielzog daarvan wordt de Duitse varkensprijs genoteerd door de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch flink naar beneden toe bijgesteld.

Golf van varkensvlees op Europese markt
Nu Chinese varkensvleesimporteurs zich al enkele weken lang minder vaak voor aankopen op de Europese markt melden, moet er flink meer vlees binnen de Europese grenzen worden gesleten. Dit zet aanzienlijke druk op de prijzen, waardoor de noteringen voor verschillende onderdelen vorige week al flink zakten. De marges voor slachthuizen zijn hierdoor aanzienlijk verkleind. Hoewel de gevraagde hoeveelheid vlees binnen Europa recent wat verbeterde door het goede weer en het opheffen van de coronamaatregelen, lijkt het extra aanbod dat voorheen voor China bestemd was dus groter en prijsbepalender.

Door de forse daling van de onderdelenprijzen worden nu dus ook de inkoopprijzen voor varkens fors naar beneden toe bijgesteld. Dit doet extra pijn, nu de slachtaantallen zich in Duitsland op de laagste niveaus in jaren begeven. De VEZG-notering daalt met liefst €0,09 naar een niveau van €1,48.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden