DiegoMariottini / Shutterstock.

Nieuws Varkens

Mexico blokkeert import varkensvleesgigant VS

22 Juni 2021 - Chanti Oussoren

Mexico blokkeert op de grens met de Verenigde Staten varkensvlees dat afkomstig is van vleesgigant Smithfield Foods. De grootse Amerikaanse varkensvleesproducent, in handen van de Chinese WH Group, kan vanaf de locatie in North Carolina sinds afgelopen woensdag (16 juni) niet meer naar Mexico exporteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden van de importstop zijn zorgen over de kwaliteit van een specifieke batch varkenshuiden. Deze gaan van de Smithfield fabriek in Tar Heel, in het oosten van North Carolina, naar een extern bedrijf in de Verenigde Staten. Vanaf die locatie worden de zendingen naar Mexico gestuurd. 

Volgens Keira Lombardo, Chief Administrative Officer bij Smithfield, is er daar iets misgegaan. "We hebben een grondig intern onderzoek uitgevoerd en hebben vastgesteld dat het probleem afkomstig is van het externe bedrijf, niet van Smithfield of de faciliteit." Om welk bedrijf het hier gaat, wordt niet bekend gemaakt.

Geen zorgen
Bij Smithfield Foods in North Carolina kunnen circa 34.5000 varkens per dag worden geslacht, dit komt neer op ongeveer 7% van de totale Amerikaanse slachtcapaciteit.  Ondanks dat de blokkade geen goed nieuws is, nemen de zorgen vanuit de Amerikaanse sector nog niet direct toe. Smithfield zegt dat de exportban tijdelijk is en dat er nauw met de autoriteiten wordt samengewerkt om de export te hervatten. Smithfield heeft daarbij meerdere locaties en kan eventueel extra varkensvlees exporteren vanuit andere slachterijen.

Mexicaanse import
Mexico was tot 2020 qua volume de belangrijkste afzetmarkt voor de Amerikaanse varkenssector. In 2019 kocht het land circa 708.000 ton varkensvlees met een waarde van bijna $1,3 miljard. Ook in 2020 was Mexico nog een voorname importeur, maar was destijds als grootste koper voorbij gestreefd door China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden