Shutterstock

Inside Varkens

Brexit vergroot Chinees aandeel in Deense export

23 Juni 2021 - Stef Wissink

Brexit heeft voor verschuivingen gezorgd in de exportstromen van Deens varkensvlees. Het exportvolume naar het Verenigd Koninkrijk heeft een flinke veer gelaten. In de eerste maanden van het jaar profiteerden de Denen nog wel van een sterke Chinese vraag naar varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensstapel in Denemarken laat al een tijdje flinke groei zien. Hierdoor stijgt de geproduceerde hoeveelheid varkensvlees, die het ruimschoots zelf voorziend land op exportmarkten moet zien af te zetten. De totale uitvoer steeg door een stijgende export naar Aziatische landen nog wel. De export naar het Verenigd Koninkrijk, dat altijd een belangrijke bestemming is geweest voor de Denen, krijgt wel een stevige tik.

Lijn 2020 voortgezet
Nadat de Denen in 2020 het exportvolume ook al wisten te vergroten, wordt deze lijn nu dus doorgezet. Het totaal uitgevoerde volume in het eerst kwartaal van 2021 bedroeg 550.540 ton. Dat is een toename van 11,2% vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. Deze hoeveelheid omvat de totale varkensvleesuitvoer van het land, inclusief bijproducten en levende dieren (omgerekend naar geslacht gewicht). De uitvoer van levende dieren liet daarbij een daling zien (-8,4% tot 103.450 ton). De vleesexport steeg met 17% tot 447.000 ton.

Dat de exportvolumes ondanks de nadelige gevolgen van brexit toch nog groeiden, was vooral te danken aan de kooplust van China. De uitgevoerde hoeveelheid varkensvlees naar het Aziatische land steeg met 20% tot 168.930 ton. Ook de verkopen aan Zuid Korea (+267%) en de Filipijnen (+200%) vielen flink hoger uit. In totaal werd er 291.450 ton buiten de EU verkocht.

Duitsland belangrijkste Europese klant
Binnen Europa bleef Duitsland de belangrijkste koper van Deens varkensvlees en levende varkens. De totale hoeveel uitgevoerd product (vlees en levende varkens) daalde daarbij wel met 11,5%. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een lagere uitvoer van levende varkens. Van de totale export naar Duitsland bestaat 46% uit levende dieren. Een plus werd gerealiseerd in de afzet naar Polen (+2%) tot 73.680 ton en Italië (+34,6%) tot 37.020 ton. De export naar het Verenigd Koninkrijk viel 18,9% lager uit. De totale uitvoer naar het land bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 37.590 ton.

De totale export afhankelijkheid van Denemarken aan landen in Azië is duidelijk toegenomen. Met de recente terugval van de Chinese vraag naar varkensvlees moet de komende kwartalen blijken of de volumes op peil kunnen worden gehouden. De Deense varkensprijzen, ging net als veel andere Europese noteringen, vorige week stevig omlaag. De prijs voor geslachte varkens werd met €0,08 naar beneden bijgesteld tot €1,52 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden