Shutterstock

Inside Varkens

AVP duikt weer op in Poolse varkensstapel

24 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) neemt nog altijd geen gas terug in Polen. Het virus slaat weer toe in zowel de varkensstapel als bij populatie wilde zwijnen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 2 varkensbedrijven in woiwodschap Łódź, in het midden van Polen, is kort geleden AVP geconstateerd in de varkensstapel. Hierbij gaat het om een kleiner varkensbedrijf met 40 varkens en eentje met 149 stuks. De bedrijven hebben elkaar waarschijnlijk besmet via afgeleverde varkens. De Poolse autoriteiten controleren of er nog andere bedrijven met een van beide locaties in contact zijn geweest. Daarbij moet er nog worden besloten worden of de varkens op alle kleine varkenshouderijen binnen een straal van 1 kilometer moeten worden geruimd.

Wilde zwijnen
Ook onder wilde zwijnen nemen de besmettingen verder toe. Sinds het begin van het jaar zijn er in totaal meer dan 1.700 besmettingsgevallen onder wilde zwijnen in Polen gedetecteerd. Het merendeel hiervan was afkomstig van het westen van Polen. Daarbij neem de infectiedruk richting Duitsland (Brandenburg) neemt verder toe.

Dit komt ook tot uiting in de recente cijfers van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI). Volgens de recente update in de kaart (18 juni) zijn er sinds september vorig jaar in totaal 1.325 besmettingen onder wilde zwijnen ontdekt in Duitsland. Hiervan waren 1.095 besmettingen afkomstig uit Brandenburg. De varkensstapel in de Duitse deelstaat is tot op heden nog altijd vrij van het dodelijke virus.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden