Shutterstock

Inside Varkens

China start met opkopen varkensvlees

29 Juni 2021 - Stef Wissink

Een Chinese overheidsfunctionaris heeft maandag aangekondigd dat het land zal starten met het opkopen van varkensvlees met als doel de prijzen te stabiliseren. Opgekochte volumes worden toegevoegd aan de nationale reserves. De mededeling komt op een moment dat de prijzen in de afgelopen dagen al een sterk herstel hadden ingezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor levende varkens daalde in China maanden op rij en bereikte op 21 juni het laagste niveau in zeker 2 jaar. Voor veel varkenshouders was het daardoor niet meer mogelijk om rendabel te opereren. Hierop besloten een groot aantal varkenshouders extra dieren voor de slacht aan te bieden om een verdere daling voor te zijn.

Dit zorgde voor vrees bij de overheid dat het overaanbod in het tweede halfjaar kon omslaan in een tekort. Een Chinese overheidscommissie gaf daarop enkele weken geleden al aan om in te grijpen op de markt, wanneer de situatie daarom zou vragen. De plannen voor het opkopen van varkensvlees die destijds al werden ontvouwd, worden nu dus uitgevoerd.

Opslagruimte is een vraagteken
Een Rabobank-analist in het land verwacht, zo meldt Reuters, dat de totale volumes die gaan worden opgekocht, wellicht niet groot zijn. Recent was het aanbod aan varkensvlees erg ruim, waardoor mogelijk al veel opslagruimte door bedrijven in gebruik is genomen. Er is voor de overheid simpelweg niet veel ruimte beschikbaar voor de overheid om opgekochte volumes ergens in vrieshuizen op te slaan. De laatste keer dat de Chinese overheid varkensvlees aan de nationale reserve toevoegde was in februari en maart 2019. Toen ging het uiteindelijk om een volume van 200.000 ton.

Prijzen vóór opkoop al aan herstel begonnen
De varkensprijs in China bereikte na een maandenlange daling op 21 juni een dieptepunt. De prijs voor levende varkens noteerde toen op 12.9 yuan (€1,68) per kilo. Gisteren (maandag 28 juni) noteerde de varkensprijs op 17,35 yuan (€2,26) per kilo.

Ook de contractprijs voor levende varkens op de Chinese termijnmarkt levering september 2021 herstelde fors. Nadat de prijs voor deze levermaand begin vorige week nog een dal bereikte van 16,67 yuan (€2,17), herstelde deze in de loop van vorige week en begin deze week tot een niveau van 19,24 yuan (€2,50) per kilo.  Mogelijk kan de nu aangekondigde opkoopregeling voor varkensvlees de prijzen verder ondersteunen.

Europese markt onder druk door ingezakte Chinese vraag
De noteringen voor varkens staan in veel Europese landen de laatste weken onder druk als gevolg van een weggevallen Chinese vraag naar varkensvlees. De laatste maanden was er in het land sprake van een ruim aanbod zware dieren. In combinatie met een recordhoge importvolumes in de eerste 4 maanden van het jaar, zorgde dit voor een flinke terugval in de Chinese behoefte om buitenlands varkensvlees bij te kopen. In mei dit jaar kochten Chinese importeurs 40.000 ton minder varkensvlees dan in mei 2020. Dat was een daling van 7%.

Het recente prijsherstel in China wordt veroorzaakt door een minder groot aanbod aan zware dieren. Volgens de Rabobank-analist is een krapper aanbod in het tweede halfjaar 'waarschijnlijk', omdat veel varkenshouders uit angst voor nog lagere prijzen hun dieren voor de slacht hebben aangeboden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden