Shutterstock

Inside Duitsland

Mes in Duitse melkvee- en varkensstapel

29 Juni 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Duitse veehouders hebben flink het mes in de dieraantallen gezet. Zowel melkvee- als varkenshouders hebben het aantal dieren danig gereduceerd. Ook was er opnieuw een fors aantal bedrijven dat helemaal stopte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit cijfers van het Duits statistisch bureau (Destatis). Met name in de Duitse varkenshouderij was er sprake van een sterke teruggang in het aantal dieren. In mei 2021 werden bijna 1,5 miljoen minder varkens geteld op Duitse bedrijven dan 6 maanden eerder.

Het aantal runderen liep met 125.600 stuks terug vergeleken met november 2020. De krimpende Duitse veestapel is geen nieuw fenomeen. Al jarenlang is sprake van een neergang in het aantal dieren dat op Duitse bedrijven wordt gehouden.

1500 melkveebedrijven gestopt in half jaar tijd
Nooit eerder telde Duitsland zo weinig melkveebedrijven als in mei dit jaar. In totaal werden in Duitsland in mei op 55.892 bedrijven nog 3.890.000 stuks melkvee gehouden. Dat waren bijna 30.000 (-0,8%) melkkoeien minder dan in november 2020. Vergeleken met vorig jaar mei telde Duitsland zelfs 77.768 stuks melkvee minder.

Ook het aantal kalveren dat wordt gehouden voor de slacht, nam in alle leeftijdscategorieën af. De coronacrisis kwam de vraag naar zuivel en rundvlees vorig jaar niet ten goede wat de economische druk op beide sectoren heeft vergroot. 

Sterke krimp aantal varkens
De varkenshouderij in Duitsland bevindt zich in een lastig parket. De coronacrisis zorgde vorig voorjaar al voor een flinke vraaguitval en lagere prijzen. Vervolgens kwam in het najaar de exportpositie ook onder zware druk te staan door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De prijzen voor vleesvarkens en biggen daalden verder, waardoor het vertrouwen van ondernemers in de sector flink onder druk staat. Hierop is de varkensstapel verder gekrompen. Zo'n 700 bedrijven zijn gestopt.

Het aantal zeugen in mei was ongeveer 65.000 stuks kleiner dan in november vorig jaar (-3,9%). Op Duitse bedrijven werden 707.000 minder vleesvarkens geteld (-5,9%). Vooral het  aantal zware varkens (110 kilo en zwaarder) nam daarbij fors af (-23,9%). Eind vorig jaar konden Duitse vleesvarkenshouders slachtrijpe dieren moeilijk kwijt, vanwege door corona uitbraken ingeperkte slachtcapaciteit. Zware varkens bleven toen langer op de bedrijven aanwezig. Inmiddels is de slachtachterstand ingelopen, wat duidelijk tot uitdrukking komt in de cijfers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden