Shutterstock

Inside Varkens

Zeugenbedrijf betaalt rekening varkensmarkt

8 Juli 2021 - Stef Wissink

Het verslechterde sentiment op de varkensmarkt lijkt in juni vooral te zijn afgeschoven op de vermeerderingsbedrijven. De DCA Vleesvarkensindex daalde licht, maar de DCA Biggenindex moest een flinke veer laten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er hoop was op positieve ontwikkelingen, werd in de loop van afgelopen maand duidelijk dat de situatie minder rooskleurig was dan gedacht. Door een aflatende Chinese vraag naar varkensvlees moesten de vleesvarkensnoteringen een flinke stap terug doen. In het spoor van deze negatieve stemming werden de biggenprijzen mee omlaag getrokken.

Vleesvarkensnotering flink onderuit
Waar de DCA Beursprijs 2.0 en een aantal slachterijen in het begin van de maand juni nog een bescheiden plusje van €0,01 noteerden, werd in de daaropvolgende weken vanuit de slachthuizen flinke prijsdruk opgebouwd.

Een week na deze plus werd er door de DCA Beursprijs 2.0 nog onveranderd genoteerd, maar werd deze notering niet meer geaccepteerd door de slachthuizen. Deze stelden de prijzen al met €0,03 naar beneden toe bij. Uiteindelijk eindigde de DCA Beursprijs 2.0 de maand op een niveau van €1,46 per kilo geslacht gewicht, dat is €0,13 lager dan bij aanvang van de maand. De noteringen van de meeste Nederlandse slachthuizen werden zelfs met €0,15 teruggezet.

Naast de dalende vleesvarkensprijzen heeft de vleesvarkenshouder ook nog altijd te kampen met stijgende voerprijzen. Hoewel de grondstoffenmarkt inmiddels wat lijkt te ontspannen, laat de Mengvoerprijsindicator nog altijd een stijging zien. Hierbij is waarschijnlijk sprake van een na-ijl effect, waarbij de veevoerfabrikanten de stijgende grondstofprijzen in de eerste maanden van dit jaar nog niet volledig hadden doorberekend in hun prijzen.

Zeugenhouder krijgt rekening gepresenteerd
Dat het rendement van vleesvarkensbedrijven ondanks alle negativiteit vrij stabiel bleef, kwam door de fors gedaalde biggenprijzen. De DCA-BestPigletPrice daalde €11 tot een niveau van €38,50. Een onveranderd rendement zat er voor de vermeerderingsbedrijven in juni daarom niet in. Ook de zeugen- en biggenvoeders werden in juni opnieuw duurder. Hier waren stijgingen te noteren van tussen de €0,45 en €0,55, wat het rendement van vermeerderaars verder onder druk zette.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden