Shutterstock.com

Inside Varkens

Varkensvleesimport China neemt gas terug

30 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De Chinese varkensvleesimport brak dit jaar record na record. Inmiddels neemt de importbehoefte af. Zo maken de douanecijfers duidelijk dat er minder wordt ingevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal importeerde het land in mei circa 470.000 ton varkensvlees, dit is inclusief bijproducten. Het is de eerste afname van de Chinese importcijfers dit jaar. In de voorgaande maand werd er met 550.000 ton nog een nieuw record aan vlees ingevoerd.

Ook wanneer we de cijfers vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, wordt er voor het eerst een daling geconstateerd. In totaal importeerde China in mei 7% minder varkensvlees dan vorig jaar. Over de eerste 5 maanden van het jaar importeerde China in totaal circa 2,5 miljoen ton varkensvlees, inclusief bijproducten. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van 220.000 ton, oftewel +10%. De importwaarde bedroeg €5,69 miljard en steeg met 26,7%.

Binnenlandse voorraad
Dat er minder varkensvlees werd geïmporteerd, heeft alles te maken met de binnenlandse productie. In de afgelopen weken is de binnenlandse productie flink gestegen en mede hierdoor zijn de Chinese prijzen flink gedaald.

Inmiddels is de Chinese varkensprijs weer begonnen aan een herstel. Op 21 juni werd er een dieptepunt bereikt en sindsdien lijkt de prijs weer een weg naar boven in te zetten. China kampt nog altijd met de Afrikaanse varkenspest. Nieuwe uitbraken hebben ervoor gezorgd dat veel varkens uit voorzorg zijn geslacht en analisten verwachten dat dit de reden is achter de groeiende binnenlandse productie. 

Als het herstel van de Chinese varkensvleesproductie van korte duur is, ligt het in de lijn der verwachting dat de import in de komende maanden weer een weg naar boven vindt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden