Shutterstock

Inside Varkens

Britse vleessector kampt met personeelstekort

2 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De vleessector in het Verenigd Koninkrijk kampt met grote personeelstekorten en bereidt zich voor op grote verstoringen in de toeleveringsketen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het Verenigd Koninkrijk zijn er meerdere bedrijfstakken die dringend vragen om personeel. Enkele hiervan zijn de logistiek, de vleesverwerking en de horeca. Het aantal openstaande vacatures is gestegen tot boven de 100.000. De personeelstekorten zijn ontstaan door onder andere brexit, het terugdringen van immigratie en achterstanden in het onderwijs als gevolg van de coronacrisis en het gebrek aan financiële middelen.

Nick Allen, topman van The British Meat Processors Association, benadrukt dat de vleessector steunt op immigranten om personeelstekorten op te vullen, omdat er in het binnenland onvoldoende personeel te vinden is. "De migranten komen voornamelijk uit Europa en bezetten 50% tot 80% van de vacatures in de vleessector. Als gevolg van brexit worden we geconfronteerd met uittredend Europees personeel, wat voor een groot gat zorgt in de productiecapaciteit van de Britse vleessector."

De overheid lijkt het probleem te negeren en betaalt Europese immigranten zelfs een bonus om te vertrekken, wanneer zij voor 30 juni nog geen vaste verblijfstatus hebben aangevraagd. Mogelijk neem het personeelstekort hierdoor nog verder toe.

Nieuw personeel werven
De vleessector heeft tekort aan onder andere slagers, trimmers, slachters tot kwaliteitscontroleurs, verpakkingsoperators of werknemers die willen werken in human resources, beveiliging en schoonmaak. Slachterijen willen landelijk ongeveer 15.000 vacatures invullen. Volgens Allen doet de industrie veel om nieuwe werknemers te werven. Van advertenties op banenplatforms, lokale arbeidsbureaus, hogescholen, carrièrebeurzen tot het verspreiden van informatie over vacatures via mond-tot-mondreclame.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden