Shutterstock

Inside Varkens

Iets meer varkens in VS, prijzen nog altijd hoog

1 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse varkensstapel is, na een daling eind vorig jaar en begin dit jaar, weer aan het groeien. In juni bevolkten iets meer varkens de stallen dan in maart. De varkensprijzen in de Verenigde Staten bevinden zich op een relatief hoog niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit het kwartaalrapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Tijdens de coronapandemie vorig jaar ontstonden er grote problemen bij het slachten en verwerken van varkens. Varkenshouders zagen zich in sommige gevallen genoodzaakt om dieren te euthanaseren. In de winter 2020/2021 was er volgens analisten bovendien sprake van een hogere ziektedruk in de veestapel. Dit tezamen resulteerde in lagere productiecijfers en minder dieren.

Aantallen kleiner dan jaar terug
Hoewel het aantal getelde dieren in juni 2021 iets hoger ligt dan in maart van dit jaar, zijn de aantallen nog altijd lager dan in juni 2020. Het totaal aantal varkens kwam uit op 75,7 miljoen stuks. Dat is 1% meer dan in maart, maar 2% minder dan vorig jaar juni. Het aantal zeugen kwam uit op 6,22 miljoen. Dat waren er 160.000 minder dan in juni 2020, een neergang van 2,3%.

Het aantal biggen en vleesvarkens kwam uit op 68,7 miljoen stuks, een daling van 1,6% ten opzichte van vorig jaar.  Het aantal gespeende biggen per worp daalde ook licht. Gemiddeld speenden Amerikaanse varkenshouders over de periode maart 2021 tot en met juni 2021 zo'n 10,95 biggen per worp. Dat was iets lager dan de 11,0 in dezelfde periode vorig jaar.

Prijzen op hoge niveau's
De varkensprijzen in de Verenigde Staten bevinden zich al enkele maanden op relatief hoge niveaus. Varkenshouders profiteren van het relatief krappe aanbod en een sterke vraag naar varkensvlees, zowel nationaal als internationaal. De vraag in de VS is zelf werd de laatste maanden als sterk omschreven, toen steeds meer coronabeperkende maatregelen werden opgeheven en bedrijven in de food-service weer nieuwe voorraden aanlegden. Internationaal waren Aziatische en Mexicaanse importeurs geïnteresseerd in Amerikaans varkensvlees.

De berichten over een groeiende Chinese varkensstapel hebben de prijzen recent wat gedrukt. Waar de contracten op de termijnmarkt voor levering augustus 2021 een maand terug piekten op omgerekend €2,24 per kilo, zakten deze tot begin vorige week terug naar een niveau van €1,81 per kilo. Nieuws over herstel van de Chinese varkensprijzen in de afgelopen dagen deden de augustus contracten weer stijgen tot omgerekend zo'n €1,92 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden