Shutterstock

Inside Varkens

Record aan besmettingen AVP in Duitsland

1 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

Na een aantal maanden waarin de situatie rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) wat leek te stabiliseren, is die ontwikkeling in juni ruw verstoord. Afgelopen maand is namelijk een recordaantal met AVP besmette zwijnen gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werden er in juni 219 met AVP besmettingen bevestigd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal in mei gevonden zwijnen (127). Bovendien werden op meerdere plekken zwijnen aangetroffen buiten reeds afgezette zones.

Het grootste deel van de besmette zwijnen in juni werden aangetroffen inde provincie Brandenburg (145). De overige dieren in de provincie Sachsen (74). Sinds het eerste bevestigde geval van AVP in Duitsland september vorig jaar zijn er nu 1.444 gevallen vastgesteld. Commercieel gehouden varkens zijn nog altijd vrij van de dierziekte.

Tweede hek in planning
De voorzitter van het crisisteam dat belast is met de AVP bestrijding, heeft aangekondigd een tweede hek te willen plaatsen in de deelstaat Brandenburg aan de grens met Polen. Het reeds geplaatste hek blijkt onvoldoende om zwijnen die de grens met Polen over steken tegen te houden. Steeds weer worden nieuwe besmette dieren gevonden, wat er op duidt dat de dieren nieuwe wegen langs de hekken weten te vinden. Het plaatsen van een tweede hekwerk moet een soort corridor van 500 tot 1.000 meter breed realiseren waarbinnen alle wilde zwijnen worden afgeschoten.

In Polen opnieuw bedrijven besmet
In Polen werden de laatste week meerdere besmettingen vastgesteld op varkensbedrijven. Hoewel er doorlopend besmettingen zijn bij wilde zwijnen, raakten dit jaar slechts tot nog toe 2 bedrijven besmet. De afgelopen weken werd echter op 6 kleine bedrijven AVP vastgesteld. De bedrijven hielden tussen de 12 en 149 varkens. Het is niet duidelijk wat de bron is van de besmettingen. Uitbraken op varkensbedrijven vergroten het risico dat het virus uiteindelijk via de voedselketen door mensen wordt verspreid.

Ondertussen zijn Poolse varkenshouders de straat op gegaan om te protesteren tegen de maatregelen die de overheid neemt. Zij zijn het niet eens met het ruimen van alle gehouden van varkens binnen een 1-km zone rondom een vastgestelde besmetting. De Poolse overheid ziet dit echter als een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen het virus.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden