Shutterstock

Inside Varkens

Cijfers lopen op, kritiek op Duitse aanpak AVP

9 Juli 2021 - Stef Wissink

Lokale bestuurders en jagers in Sachsen hebben stevige kritiek op de aanpak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse deelstaat. Het is niet de eerste keer dat zij commentaar hebben op de strategie van de landelijke regering en die van Sachsen. Het aantal bevestigde besmettingen met AVP onder wilde zwijnen stijgt intussen door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lokale gemeentebestuurders, maar ook boeren en jagers geven regelmatig hun ideeën en bevindingen door aan regionale en landelijke ambtenaren, maar hebben het idee dat hier niets mee wordt gedaan. Dat verklaart Bernd Lange, de hoogste bestuurder van de regio Landkreis Görlitz aan lokale media.

Voorstel afgewezen met argument 'EU'
Als voorbeeld noemt Lange de geweigerde introductie van door lokale bestuurders en jagers voorgestelde 'witte zones'. Dit zijn gebieden waarbinnen de populatie wilde zwijnen wordt teruggebracht naar 0. Dit voorstel is echter afgewezen met als argument dat het in strijd is met Europese regels: "Het is alsof we in graniet bijten als lokale bestrijders" aldus Lange. Ook zijn de vergoedingen voor afgeschoten zwijnen volgens hem te laag en is er weinig financiële compensatie voor de aanschaf van het benodigde materiaal.

Vanwege de gebrekkige medewerking hebben zich inmiddels veel jagers afgekeerd van de werkwijze die de overheid hanteert. Zij willen niet meer 'op bestelling' wilde zwijnen doden. Lange geeft aan dat jagers zich als 'huurmoordenaars' voelen, waarbij zij op bestelling moeten schieten terwijl ondertussen niks met hun adviezen wordt uitgedaan. Afschot van zwijnen staat mede daardoor op een laag pitje. Toch hoopt Lange dat partijen weer tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen, omdat dit van groot belang is in de strijd tegen AVP.

Verder zwelt ook de kritiek aan op de vele kilometers hekwerk in natuurgebieden. Zwijnen zouden geregeld door hekwerk heen breken en de gaten precies weten te vinden. Jonge reeën lijken in grote getale de dood te vinden, doordat zij in het hekwerk verstrikt of gewond raken.

Aantal AVP gevallen loopt op
Ondertussen loopt het aantal gemelde gevallen van AVP in Duitsland verder op. In de eerste week van juli zijn volgens het overzicht van het Friedrich-Loeffler-Instutut 40 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen bevestigd. In de maand juni werd al een record aantal besmette zwijnen gevonden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden