Shutterstock

Inside Varkens

Weinig optimisme op varkensmarkt te bespeuren

23 Juli 2021 - Chanti Oussoren

Er is momenteel weinig optimisme te bespeuren op de varkensmarkt. Het aanbod is niet overdreven groot maar de afzet verloopt moeizaam. Wat doet de DCA-Beursprijs 2.0 deze week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft de Duitse varkensmarkt flink opgeschud. Op Europees gebied blijft het regionaliseringsprincipe, waarbij er vanuit AVP-vrije gebieden nog wel varkensvlees mag worden geëxporteerd, gelden en verandert er op de korte termijn vrij weinig.

Duits aanbod neemt af
De aanvoer van slachtvarkens daalt seizoensmatig en staat zelfs op het laagste niveau sinds 2007. In de afgelopen 5 weken lag het aantal slachtingen maar liefst 7% onder het niveau van 2019. Het jaar 2020 wordt buiten beschouwing gelaten vanwege het vertekende beeld in de slachtcijfers (varkenscongestie) door de coronacrisis.

Het afnemende aanbod zorgt ervoor dat de varkensprijs, die flink is gekelderd, deze week is gestabiliseerd. De VEZG-notering beweegt op €1,42 per kilo. Op de Internetbeurs nam de prijs vandaag (23 juli) met €0,01 toe tot €1,45 en werden er 4 van de 5 partijen verhandeld.

Afzet richting Aziatische landen zakt terug
Op de Europese varkensmarkt blijft de fors lagere afzet richting China drukken op de markt. Ook in andere Aziatische landen wordt minder vlees geïmporteerd vanwege nieuwe lock-downs in verband met de coronacrisis. Naar verluidt zijn daarbij ook havens in Vietnam en HongKong overvol en worden nieuwe importladingen geblokkeerd.

Vorige week daalde de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,05 tot €1,41. De notering voor levende varkens leverde €0,04 in en zakte naar €1,06. Deze week blijft een verdere verlaging uit, de notering blijft stabiel.

Bekijk hier de laatste notering.

Chinese importbehoefte op middellange termijn
Aan de prijsdaling in China lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen. Recentelijk zijn er weer lichte prijsstijgingen waargenomen - mede dankzij steun van de overheid, die op 7 juli 20.000 ton varkensvlees kocht en nog eens 14.000 ton voor staatsreserves op 14 juli.

Een woordvoerder van de Chinese National Development and Reform Commission (NDRC) zei dat de autoriteiten verwachten dat de prijzen licht zullen blijven stijgen als gevolg van lagere slachthoeveelheden in juli en augustus. Op de middellange termijn zou dit weer voor toenemende Chinese importbehoefte zorgen en dit kan de Europese markt verlichting bieden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden