Shutterstock

Inside Varkens

Waarom noteren varkens in de VS wél op bijna €2?

3 Augustus 2021 - Stef Wissink

Waar de varkensprijzen op veel plekken wereldwijd flinke averij op lopen, lijken de noteringen in de VS de hoge niveaus die dit voor jaar werden bereikt redelijk te kunnen handhaven. Amerikaanse varkenshouders profiteren van een aantal gunstige marktontwikkelingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op maandag 2 augustus lagen de uitbetaalde prijzen voor varkens (omgerekend naar euro's) op ongeveer €1,88 per kilo geslacht gewicht, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Ook al is dit een stuk lager dan de prijzen van ver boven de €2 die in juni betaald werden, de prijs lijkt zich de laatste weken op behoorlijke niveaus te settelen.

Exportzwakte China opgevangen
Hoewel de varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten naar China net als hier terugloopt lijkt de sector in de VS een goede exportpositie te hebben op overige bestemmingen. De verscheepte volumes naar landen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika is daarbij flink toegenomen.

Het totaal verkochte volume aan China daalde in de periode tot 22 juli met ongeveer 150.000 ton in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 2020 werd er tot 22 juli nog ongeveer 450.000 ton naar China geëxporteerd, het volume lag in dezelfde periode dit jaar op ongeveer 300.000 ton. De export naar andere Aziatische landen nam wel licht toe, van 130.000 ton vorig jaar tot 148.000 ton dit jaar.

Grootste steun voor de exportcijfers is echter het toegenomen volume dat afgezet kon worden op de markten dichter bij huis. De verkoop aan landen op het Amerikaanse continent lag tot 22 juli flink hoger ten opzichte van vorig jaar. Werd er in deze periode in 2020 ongeveer 400.000 ton verscheept naar deze landen, was dit volume in dezelfde periode van dit jaar ongeveer 25% groter en kwam uit op ruim 500.000 ton.

De VS lijkt minder afhankelijk van 1 specifieke exportbestemming dan bijvoorbeeld de Europese Unie. Gevolg is dan ook dat de totale export cijfers voor varkensvlees uit de VS ongeveer onveranderd noteren dit jaar. In totaal exporteerde de VS tot dusver 1.085.000 ton varkensvlees, dat was vorig jaar in dezelfde periode 1.115.000 ton. 

Sterke vraag binnenland
Naast de stabiele export cijfers lijkt de binnenlandse vraag naar varkensvlees sterk dit jaar. Na een daling in de consumptie van varkensvlees in de jaren 2000-2010 is het verbruik van sindsdien met ruim 10% gegroeid. Het heropenen van de economie na de corona pandemie lijkt de consumptie van varkensvlees een extra boost te geven. Analisten gaan uit van een stijgend verbruik tot zo'n 52,5 pound per inwoner (23,8 kilo), bijna 1% meer dan vorig jaar. Bovendien neemt de totale omvang van de bevolking nog elk jaar licht toe, wat ook de totale vraag naar varkensvlees beïnvloedt.

Termijnmarkt stevig in zadel
Ook ligt het aanbod de komende tijd waarschijnlijk een fractie lager dan eerst werd voorzien, zo voorspelt het USDA. In 2020 werden relatief veel zeugen geslacht als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden en de problemen in de verwerkingscapaciteit bij slachthuizen. Dit heeft effect op het aantal slachtingen van varkens in 2021.

Hoewel de termijnmarkt voor varkens in de VS voor de aankomende maanden een daling laat zien is deze vooral seizoensmatig ingegeven. Voor levering oktober liggen de noteringen daarbij rond de €1,68 per kilo geslacht gewicht. Voor de Amerikaanse varkenshouders lijkt het perspectief de rest van het jaar zeer behoorlijk, ingegeven door een solide export en sterke binnenlandse vraag. Een situatie die voor de Europese varkenshouder op dit moment ver weg lijkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden