Shutterstock

Inside Varkens

In juli opnieuw record aantal Duitse AVP gevallen

4 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

De verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) zet verder door en lijkt verre van onder controle. In juli is opnieuw een record aantal besmette zwijnen gevonden en afgelopen week werden op zeker 2 plaatsen besmette dieren buiten de reeds afgezette kernzones aangetroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de situatie in april en mei wat tot rust leek te komen, is daar nu geen sprake meer van. Voor de tweede maand op rij breken de besmettingsaantallen op maandbasis records. Bovendien werden enkele weken geleden de eerste gevallen bij gehouden varkens vastgesteld en worden er met enige regelmaat besmette zwijnen gevonden op plekken waar tot dan toe nog geen zieke dieren waren aangetroffen.

Opnieuw record aantal besmettingen
In de maand juli werd opnieuw een record aantal besmette zwijnen gevonden nadat in juni ook al het tot dan toe grootste aantal zieke dieren werd bevestigd. In totaal werd het virus bij 322 varkens vastgesteld: 319 keer bij wilde zwijnen, en 3 keer bij gehouden varkens. Van deze gevallen werden er 234 gevonden in de provincie Brandenburg en 88 in de provincie Sachsen. Ten opzichte van mei is het aantal vastgestelde gevallen met meer dan 150% gestegen. In mei werden er 'slechts' 127 besmette zwijnen aangetroffen.

Nieuwe regio's besmet
Afgelopen week werden bovendien op zeker 2 plekken besmette zwijnen gevonden die tot dan toe vrij waren van de dierziekte. Het gaat onder andere om een gebied in de regio Barnim (ten Noord – Oosten van Berlijn). Deze regio was tot vorige week nog geheel vrij van AVP. Na de vondst hebben 150 mensen zeker 1.500 hectare land intensief doorzocht. Hierbij zijn geen verdere gevallen aan het licht gekomen. Voor de zoek operaties is de regio aangewezen op vrijwilligers.

Ook in de regio Märkisch – Oderland (waar al wel veel besmette dieren zijn gevonden) werden met AVP besmette dieren buiten de afgezette locaties geïdentificeerd. De verspreiding in Duitsland is geografisch gezien inmiddels enorm. Tussen de meest noordelijke en de meest zuidelijke gevallen is de afstand reeds om en nabij de 225 kilometer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden