Shutterstock

Inside Varkens

Stijgend aanbod varkens drukt prijs verder terug

4 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt kreeg de afgelopen maanden een aantal tikken te verwerken vanwege een zwakke vraag naar varkensvlees. Dit met een Europees gezien ruim aanbod vlees drukte de prijzen. Nu de slachtaantallen ook weer stijgen moet de VEZG-notering opnieuw een duidelijke stap terug doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de slachthuizen vorige week al besloten om de onveranderde notering (€1,42) niet te accepteren werd de druk op de markt vrij snel weer opgevoerd. De slachters besloten voor de niet contract gebonden varkens slechts €1,35 per kilo geslacht gewicht te betalen. Deze week kan de VEZG de druk niet weerhouden en moet de prijs, opnieuw, een flinke stap terug doen.

Aanbod loopt weer op
Waar de afgelopen periode de vleeshandel onder grote druk stond lijken de onderdelenprijzen nu wel te stabiliseren. De voornaamste oorzaak voor de verder dalende noteringen lijkt gezocht te moeten worden in het stijgende aanbod slachtvarkens in Duitsland. Dit in combinatie met nog altijd een rustige vraag naar varkensvlees maakt dat de VEZG toe moet geven aan de wensen van de slachthuizen voor lagere inkoopprijzen.

De exportmarkten staan voor de Duitse slachtbedrijven daarbij verder onder druk. Er klinken geluiden dat Vietnam mogelijk de import van Duits varkensvlees weer op wil schorten na de vondst van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens. Het land had de grenzen dit voorjaar juist weer geopend voor de import vanuit Duitsland. De huidige ontwikkelingen dragen niet bij aan rust in de markt.

Alles tezamen moet de toonaangevende VEZG-notering een stap van €0,05 terug doen en komt daarmee uit op een niveau van €1,37 per kilo geslacht gewicht. Of de slachthuizen deze notering accepteren is op dit moment nog onduidelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden