Shutterstock

Inside Varkens

Wacht Canadese varkens euthanasie?

11 Augustus 2021 - Stef Wissink

Canadese varkenshouders in de provincie Quebec zien zich mogelijk genoodzaakt om 130.000 varkens te euthanaseren. Sinds 28 april ligt er een groot slachthuis stil omdat werknemers het werk hebben neergelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De locatie Vallee-Jonction van Olymel slacht normaal gesproken ongeveer 36.000 varkens per week. Werknemers van het bedrijf staken al 3 maanden lang. De vakbonden zijn in gesprek met Olymel over betere lonen. Tot nog toe hebben de bonden voorstellen van het bedrijf afgewezen. Zij zeggen te wachten op een 'serieus aanbod'. Het overleg zit in een impasse.

Deel varkens afgezet in regio
Ongeveer 21.000 van de 36.000 dieren die het slachthuis wekelijks verwerkt, kunnen worden geplaatst bij slachthuizen in de regio, waaronder over de grens in de Verenigde Staten. Voor 15.000 dieren is er wekelijks geen plek, waardoor er op dit moment al zo'n 130.000 slachtrijpe dieren in de stallen wachten op verwerking.

De Canadese belangenvereniging voor varkenshouders spreekt van een ernstige situatie en vreest dat wanneer de problemen niet snel worden opgelost er euthanasie dreigt.

Conflicterende belangen
De woordvoerder van de varkenshouders spreekt van een mogelijk enorme voedselverspilling: "Elk varken is goed voor zo'n 600 maaltijden, de hoeveelheid voedselverkwisting die op het spel staat is astronomisch". Hij heeft de minister van Arbeid van de staat Quebec opgeroepen om te bemiddelen en de ruziënde werkgever en werknemers weer om tafel te krijgen, in de hoop dat het werk zo snel mogelijk weer wordt hervat.

De woordvoerder van de vakbonden geeft echter aan dat zijn achterban 'meer gemotiveerd dan ooit is' om te strijden voor betere voorwaarden die zij verdienen. Varkenshouders ervaren de opmerking als een klap in het gezicht, waarbij zij al meer dan 3 maanden in onzekerheid verkeren over de afzet van hun dieren.

Vorig jaar werden er in de Verenigde Staten ook al dieren geëuthanaseerd vanwege gebrek aan slachtcapaciteit. Het roept links en rechts steeds meer vragen op over de risico's van een steeds sterker geconcentreerd geraakte slachtsector.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden