Shutterstock

Inside Varkens

Rendement biggen ging in juli verder onderuit

12 Augustus 2021 - Stef Wissink

De maand juli was voor varkenshouders opnieuw een zwakke maand. Noteringen van biggen en varkens stonden onder druk. Voor vleesvarkenshouders lag de rentabiliteit eind juli echter iets hoger dan een maand eerder. De dalende biggenprijzen compenseerden de dalende vleesvarkensprijzen ruimschoots.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in juni wisten vleesvarkenshouders de schade beperkt te houden door de fors gedaalde biggenprijzen. Zoals zo vaak in deze tijd van het jaar is de vraag naar biggen rustig. Dit jaar is het effect versterkt door de onzekerheid rond Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de sterk teruggevallen Chinese vraag naar varkensvlees. En hoewel ook de vleesvarkensprijzen dalen, zakken de biggenprijzen in verhouding nog iets sterker.

DCA Vleesvarkens Index
Het rendement van vleesvarkenshouders steeg licht gedurende de maand juli. Stond de index bij aanvang van de maand (week 26) op een stand van 101,9, in week 30 was deze opgelopen naar 111,4. Het rendement lag dus iets boven het langjarig gemiddelde.

Dit ondanks het feit dat de DCA Beursprijs 2.0 liefst €0.05 lager stond in de laatste week van juli. De notering kwam in week 30 uit op €1,41 per kilo geslacht gewicht. Per varken betekent dat een inkomstenderving van rond de €5,00 per stuk. De biggenprijzen daalden echter harder.

Naast mutaties in varkens- en biggenprijzen worden vleesvarkenshouders geconfronteerd met hogere prijzen voor mengvoer. Hoewel de grootste stijging achter de rug lijkt, werd vleesvarkensbrok €0,10 duurder en noteert in juli op €28,40. Startvoeders werden €0,15 duurder en noteren €32,85 per 100 kilo.

DCA Biggen Index
De DCA Biggen Index vervolgde de reeds in mei ingezette duikvlucht en moest opnieuw fors terrein prijsgeven. De index daalde van 81,7 punten in week 26 naar 53,8 punten in de laatste week van juli. Het rendement in de vermeerderingssector ligt inmiddels ver onder het 5-jarig gemiddelde. Voornaamste oorzaak zijn de fors gedaalde prijzen voor biggen. De DCA BestPigletPrice moest €7,50 inleveren en kwam einde maand uit op €31,00 per big. De prijs voor slachtzeugen bleef in juli vrijwel stabiel.

Naast de prijsdreun voor biggen werden de voeders voor vermeerderaars opnieuw duurder. Zeugenbrok was €0,25 duurder in juli, waarbij drachtkorrel noteerde op €29,65, en lacto voeders op €34,10 per 100 kilo. Babybiggenkorrel werd €0,35 duurder. De prijs voor deze brok staat in juli op €40,10.

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn weinig rooskleurig. In de eerste weken moesten biggen- en varkensnoteringen opnieuw een stapje terug doen. Bovendien worden mengvoeders voor varkens zeker niet goedkoper in augustus. De rendementen in de sector blijven voorlopig onder druk blijven staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden