Eigen foto

Inside Varkens

BestPigletPrice voelt Duitse 'winstwaarschuwing'

23 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De toon op de biggenmarkt wordt voor week 34 gezet door Duitsland. Afgelopen vrijdag gaf de VEZG al een 'winstwaarschuwing' af die menigeen verbaasd deed staan. Wat betekent dit voor de DCA BestPigletPrice?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De moeilijkste periode voor biggen ligt nog in het verschiet. Na een vakantieperiode duurt het een tijd voordat alle bedrijven die iets met vlees te maken hebben weer volop draaien. Dat betekent dat het afleveren van varkens niet zo verloopt als in perioden zonder vakantie. De andere ongemakken waar de varkensmarkt al weken mee te maken heeft, spelen uiteraard ook een belangrijke rol.

Mesters wachten kansen af
Mesters die op het vinkentouw zitten om met goedkope biggen het hok vol te krijgen, lijken hun kansen af te wachten. Wie nu oplegt kan de pech hebben achter in de rij te moeten aansluiten als het gaat om het afleveren van de vleesvarkens rond de eindejaarsfeesten. Een bepaalde terughoudendheid is onder mesters nog merkbaar, maar het aantikken van een bodem lijkt volgens insiders niet lang meer op zich te laten wachten.

Bigaantallen beperkt
De handel in biggen kenmerkt zich de laatste week niet in overvloedige aantallen. Daarmee verschilt de biggenmarkt wezenlijk met de varkensmarkt. Verreweg de meeste biggen vonden hun plek, niet in de laatste plaats gesteund door de vraag vanuit de exportmarkt richting Spanje. Daar bleek de vraag naar biggen de prijs erop te kunnen houden.

Voor een indicatie van de biggenprijs in Duitsland wordt iedere vrijdag door de VEZG (Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch) een prijs afgegeven. Afgelopen vrijdag kwam deze indicatie uit op een mutatie van min €6, waardoor de VEZG-prijs uit zou komen op €25. De Nord/West Notering noteerde vandaag onveranderd, €31. Het betreft de prijs van biggen van week 33. De VEZG noteerde voor week 34 voor de biggen €25, waarmee de indicatie van vrijdag realiteit is geworden. Normaliter volgt de Nord/West volgende week de mutatie van de VEZG.

Minder diep dan Duitsland
Handelaren die een verwachtingsprijs voor biggen voor week 34 hebben opgegeven, maken melding dat de daling van de varkensprijs zwaar meeweegt in de opgegeven mutatie voor de DCA BestPigletPrice (BPP). Desondanks maken meerdere handelaren melding van het vlot plaatsen van de biggen, waarbij sommige zelfs zoekende waren naar biggen. Toch zijn de omstandigheden dusdanig dat nog een verlaging van de BPP onafwendbaar is. Deze komt voor week 34 uit op min €3, waardoor de BPP uitkomt op €27.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden