Shutterstock

Inside Varkens

Zuid-Korea importeert minder varkensvlees

17 Augustus 2021 - Stef Wissink

De import van varkensvlees door Zuid-Korea is in de eerste helft van 2021 teruggevallen. Een aantal landen zag de geëxporteerde hoeveelheid richting het Aziatische land decimeren, maar onder andere Nederland wist de uitvoer naar Zuid-Korea juist flink op te schroeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zuid-Korea importeerde in de eerste 6 maanden van het jaar 224.000 ton varkensvlees. Dat was een daling van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voornaamste oorzaak lijkt de voortslepende coronapandemie. Geïmporteerd varkensvlees wordt in Zuid-Korea met name gevraagd door bedrijven uit de foodservice. Juist zij kampen het sterkst met de gevolgen van de coronacrisis.

Verenigde Staten blijven de belangrijkste leverancier
Hoewel het geïmporteerde volume van varkensvlees uit de VS terugliep, blijft het voor de Zuid-Koreanen de belangrijkste leverancier van varkensvlees. Het land exporteerde een volume van 87.100 ton naar Zuid-Korea en had daarmee een marktaandeel van 40%. Dat het volume 17% lager was dan een jaar eerder, heeft vooral te maken met de hoge prijzen in de VS.

Het totale volume dat vanuit de Europese Unie naar Zuid-Korea werd verscheept, daalde met 2%. Vooral de importban op Duits varkensvlees lag hier aan ten grondslag. Van de terugval in de Amerikaanse en Duitse volumes profiteerden een handvol andere Europese landen. Zo wist Spanje haar verscheepte volumes met 50% te vergroten tot 35.600 ton. Nederland en Oostenrijk wisten de verkopen meer dan te verdubbelen tot respectievelijk 14.400 en 11.900 ton. Denemarken verdriedubbelde de hoeveelheid verkocht product tot in totaal 14.300 ton. Kijkend naar alleen de maand juni, steeg de export van Europees varkensvlees naar Zuid-Korea met 11%.

Zuid-Korea kampt op dit moment met de gevolgen van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. Het is voor het verdere verloop van de importen aan varkensvlees doorslaggevend hoe deze coronaverspreiding zich ontwikkelt. Voor Europese exporteurs is een sterke import van Zuid – Korea, hoewel de volumes schril afsteken bij die van China, welkom nu de afzet naar China terugvalt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox