Shutterstock

Inside Varkens

Denen breiden zeugenstapel verder uit

19 Augustus 2021 - Stef Wissink

De varkensstapel in Denemarken lijkt af te koersen op verdere groei. Hoewel het totaal aantal varkens dat op 1 juli 2021 op Deense bedrijven werd geteld ongeveer gelijk was aan het aantal van een jaar eerder, werden er wel aanzienlijk meer zeugen gehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit de kwartaaltelling van de Deense landbouworganisatie (L&F). Het totaal aantal gehouden varkens in Denemarken steeg met 8.000 stuks (+0,1%) tot 13.170.000 stuks. Toch betekent dit volgens L&F niet dat de groei van Deense varkensstapel voorbij is.

De stabiele cijfers zijn enigszins vertekend door een afname van het aantal vleesvarkens. Dat heeft te maken met het feit dat er vorig jaar rond deze tijd een aantal slachthuizen in Denemarken door coronaperikelen was gesloten. Hierdoor waren er destijds meer vleesvarkens op Deense bedrijven aanwezig. Het opnieuw gestegen aantal zeugen doet vermoeden dat de varkensvleesproductie ook het komende jaar verder groeit.

Flink meer zeugen
Op Deense bedrijven waren op 1 juli 25.000 meer zeugen aanwezig dan een jaar eerder. Dat betekent een plus van 2,0%. Het aantal opfokzeugen steeg nog sneller wat mogelijk een verdere versnelling van de groeiende zeugenstapel in de toekomst kan betekenen. Het aantal opfokzeugen nam met 4,4% toe tot 423.000 stuks.

Het aantal vleesvarkens was op 1 juli wat lager dan een jaar eerder. Het aantal dieren zwaarder dan 50kg nam met 2,0% af tot 3.004.000 stuks. Vorig jaar bleven slachtvarkens langer op de bedrijven liggen vanwege een beperkte verwerkingscapaciteit in de slachthuizen. De krimp in deze categorie vertekent het beeld van de algemene tendens in welke richting de Deense varkensstapel zich beweegt. Als de krimp in deze categorie niet wordt meegerekend, dan is de varkensstapel in Denemarken met 0,7% gegroeid ten opzichte van vorig jaar, aldus L&F.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden