Danish Crown

Inside Varkens

Ook de Denen blijven met varkens zitten

10 September 2021 - Wouter Baan

In Denemarken worden dit jaar fors meer varkens geslacht in vergelijking met voorgaande jaren. De aanleiding hiervan ligt...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal slachtingen in Denemarken met 7,9% tot 9,16 miljoen varkens ten opzichte van dezelfde periode in 2020. In de afgelopen weken is de procentuele groei in slachtingen alleen maar verder opgelopen.

Geen ruimte in Duitsland
Vanouds verkopen Deense varkenshouders relatie veel vleesvarkens aan Duitse slachterijen, maar die afzet stagneert. In Duitsland wordt namelijk fors minder geslacht. Omdat de vleesverkopen (vanwege exportbans in Azië door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest) zeer stroef gaan, is er minder behoefte aan varkens uit omliggende landen. Daarbij is het vinden van personeel een grote uitdaging voor de Duitse vleesconcerns, wat te koste gaat van de slachtcapaciteit.  

In de eerste 7 maanden van dit jaar daalde de export van Deense vleesvarkens naar Duitsland met bijna 4%. Ook Nederlandse handelaren kunnen het aanbod in Duitsland al tijden slecht kwijt. Dat de Denen met de varkens blijven zitten, wordt daarbij nog eens versterkt door de groeiende varkensstapel in het land. In juli werden door Eurostat 1,25 miljoen zeugen geteld, een groei van 2%. Dit maakt het aannemelijk dat de hoge slachtcijfers voorlopig aanhouden. Temeer omdat het aantal slachtingen vaak in de herfstperiode oploopt. 

Druk op varkensprijs
De druk op de varkensprijs van Danish Crown is daarmee groot, net als in de rest van Europa. De notering is in de afgelopen weken omgerekend teruggezakt tot €1,17 per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden