Shutterstock

Inside Varkens

Acute prijsdruk op varkensmarkt even passé

17 September 2021 - Wouter Baan

Qua prijszetting is de varkensmarkt in Noordwest-Europa in een wat rustiger vaarwater terecht gekomen. De reeds bekende problemen zijn echter nog niet naar de achtergrond verdwenen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een paar roerige weken is de spanning iets afgenomen. Dat de Duitse varkensprijs (VEZG) woensdag voor de tweede week op rij op €1,25 per kilo kon standhouden, kan gezien worden als een aanknopingspunt. En hoewel de slachterijen in de stabiele lijn meegaan, blijven zij stemming maken. De vleesafzetmogelijkheden schijnen extreem slecht te zijn, dit in tegenstelling tot rundvlees en pluimveevlees die de FAO vleesindex laten stijgen.

Slachtcijfer boven 300.000
Het aanbod van slachtrijpe varkens is nog altijd drukkend ruim met oplopende slachtgewichten als gevolg. In Nederland mag Gosschalk nog altijd niet op volle capaciteit draaien en de andere slachterijen missen de prikkel qua vleesafzet om extra varkens op te nemen. De vrieshuizen liggen naar verluidt nokvol varkensvlees en dat brengt hoge opslagkosten met zich mee. Toch wist het aantal slachtingen in Nederland vorige week de grens van 300.000 voor het eerst in maanden nipt te overschrijden.

Stabiele DCA Beursprijs 
Een hogere varkensprijs is voorlopig geen reële optie. Voor nu is een verlaging van de varkensprijs ook geen acute dreiging meer, maar de neerwaartse druk hangt nog altijd als een donderwolk boven de markt. Op basis van de opgaven bij de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens, blijft deze voor week 38 onveranderd staan op €1,24 per kilo. En de notering voor geslachte varkens op €0,94.  

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden