Shutterstock

Inside Varkens

China wil zeugenstapel verkleinen

24 September 2021 - Wouter Baan

De Chinese overheid heeft de omvangambities van de zeugenstapel naar beneden toe bijgesteld. Dit als poging om de onder druk staande varkensprijzen te stutten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aanvankelijk was de doelstelling om de zeugenstapel af te bakenen tussen 40 en 43 miljoen zeugen tussen 2021 en 2025. Deze doelstelling is nu verlaagd van 37 tot 41 miljoen. De doelstelling ligt lager dan de huidige omvang van de zeugenstapel, die tijdens de telling in juni 45,6 miljoen noteerde. Dit is 2% hoger dan in 2017 toen de varkenssector in China nog niet geruïneerd was door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Varkensproductie reguleren
Wanneer de omvang van de zeugenstapel tussen de geplande doelstelling blijft, dan is de varkensproductie redelijk conform de vraag en dat zou stabiele varkensprijzen moeten garanderen. Op dit punt wringt de schoen, want de Chinese varkensprijs is de afgelopen maanden flink weggezakt.

De aankondiging was goed nieuw voor de beursgenoteerde grote Chinese varkensintegraties als Muyuan Foods, Jiangxi Zhengbang en New Hope Liuhe die op aanzienlijke koersstijgingen lieten zien. Analisten vinden deze reactie overtrokken, omdat de zeugenstapel niet ineens verkleind kan worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox