Shutterstock

Inside Varkens

IJs onder varkensprijzen blijft flinterdun

25 September 2021 - Wouter Baan

Hoewel de paniek op de varkensmarkt is weggeëbd, is van stabiliteit zeker nog geen sprake. Op de achtergrond kregen de zeugenprijzen deze week nog een forse correctie en bovendien blijft het varkensaanbod drukkend ruim.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn bijzondere tijden op de varkensmarkt, waarover al veel gezegd en geschreven is. Op allerlei fronten zit de wind tegen en impulsen zijn er niet. Er is sprake van een algehele mineurstemming. De vleesvoorraden in Europa stapelen zich op en het varkensaanbod is ruim. En zoals in zoveel sectoren is er een groot gebrek aan personeel, zowel op de boer, in de vleesverwerking als in de logistiek.

Veel slachterijen kampen met een gebrek aan uitbeencapaciteit. Er zijn grote zorgen of de vleesverwerking op volle capaciteit kan doorgaan, temeer wanneer het varkensaanbod verder zal toenemen in de komende weken. De slachtplannen worden mogelijk hierop aangepast met alle gevolgen van dien.  

Ook Lidl gaat stunten
Om dan toch een mogelijk aanknopingspunt te noemen: Deze week heeft Lidl te kennen gegeven te willen gaan stunten met Duits varkensvlees om de voorraden af te bouwen. De discounter wil op korte termijn in alle 3.200 filialen in Duitsland varkensvlees in de aanbieding doen. Daarmee volgt Lidl het voorbeeld van onder meer Aldi die eerder al dergelijk plannen onthulde. De maatregelen van de supermarkten kunnen een uitkomst bieden, maar onderstrepen tegelijkertijd de impasse waarin de varkensmarkt momenteel verkeert.

Wat gaat varkensprijs doen?
Voor de korte termijn is de druk op de varkensprijzen naar de achtergrond verdwenen. De Duitse VEZG-notering bleef woensdag opnieuw onveranderd op €1,25 per kilo en ook slachterijen hielden hun notering ongemoeid. De vraag die velen bezighoudt is of de varkensprijzen verder gaan dalen. Afgaande op de afgelopen jaar dan ligt een stabiele varkensprijs (VEZG) in de komende weken voor de hand. Afgaande op de huidige marktomstandigheden dan kunnen we slechts concluderen dat het ijs onder de varkensprijzen flinterdun is.

Voor komende week opteren de meeste handelaren bij DCA Markets voor onveranderd. De DCA Beursprijs voor geslachte varkens noteert €1,24 per kilo. De prijs van levende varkens €0,94.

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden