Shutterstock

Inside Varkens

Hauspreis bij Tönnies, gifbeker nog niet leeg

29 September 2021 - Stef Wissink - 5 reacties

Er heeft zich in grote lijnen weinig veranderd aan de situatie op de markt voor vleesvarkens. De druk op de markt zorgt er voor dat de prijzen deze week een stapje terug moeten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de varkensmarkt sinds begin september stabiliseerde, was aan alles en iedereen te merken dat er nog altijd forse druk bestond. De onveranderde noteringen kwamen dan ook met moeite tot stand.

Vleeshandel veel te rustig
De vraag naar varkensvlees vanuit exportgebieden is nog altijd onveranderd rustig en ook binnenlands zorgt de afzet niet voor impulsen. De vloed aan varkensvlees op de Europese markt zorgt voor verdere druk op de prijzen. De noteringen voor diverse varkensvleesonderdelen gingen afgelopen week weer wat onderuit.

Wat de Duitse markt verder niet meehelpt is het wat opgelopen aanbod levende varkens. Werden er afgelopen zomer nog rond 800.000 varkens per week geslacht, inmiddels is dit aantal opgelopen tot zo'n 840.000 stuks per week. Afgelopen week bleven de aantallen wel stabiel ten opzichte van de week ervoor. Het gemiddelde geslachte gewicht daalde daarbij met 0,1 kilo tot 97,1 kilo.

De Duitse VEZG-notering voor deze week is vastgesteld op €1,24 per kilo geslacht gewicht. Dat is €0,01 lager dan vorig week. Tönnies verlaagt zelfs met 5 cent tot €1,20 per kilo. Daarmee hanteert het vleesconcern een zogeheten Hauspreis. De mooie woorden van eigenaar Clemens Tönnies dat varkenshouders door de crisis moeten worden getrokken, krijgen daarmee een bittere bijsmaak. 

Nederlandse slachthuizen stellen noteringen naar beneden bij
De onveranderde Duitse notering van vorige week bood onvoldoende houvast voor de Nederlandse slachthuizen. Hoewel de DCA Beursprijs 2.0 vorige week onveranderd noteerde, stellen de slachters hun noteringen deze week naar beneden toe bij. Nadat Vion maandag een voorzet gaf door -€0,03 per kilo geslacht gewicht te noteren volgde ook Compaxo vandaag met een gelijke negatieve mutatie.

De Nederlandse noteringen hebben de afgelopen maanden flink meer terrein prijs gegeven dan de Duitse. De DCA Beursprijs 2.0 voor deze week staat met €1,24 per kilo geslacht gewicht €0,35 lager dan in week 21. In dezelfde periode is de Duitse VEZG-notering met €0,29 per kilo gezakt van €1,54 naar €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden