Shutterstock

Inside Varkens

Personeelstekort drijft wig in vleesprijzen

5 Oktober 2021 - Wouter Baan

Het personeelstekort is zo groot dat Nederlandse slachterijen vanaf heden een hogere uitbeenprijs verlangen. Dit houdt in dat er groter onderscheid gaat worden gemaakt tussen vleesonderdelen ‘in de been’ en ‘uit de been’. Dit blijkt uit de prijsmutaties van onder andere Van Rooi en Westfort die deze 'disclaimer' deze week op de prijslijsten naar hun afnemers hebben gezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de prijsmutaties van onder andere Van Rooi en Westfort die deze 'disclaimer' deze week op de prijslijsten naar hun afnemers hebben gezet. Bij Westfort wordt met de hogere prijzen gerekend met ingang van volgende week, terwijl Van Rooi deze week al prijsverhogingen doorvoert. De hammen met been dalen met €0,02 per kilo, terwijl de uitgebeende hammen €0,10 stijgen.

China is afgehaakt
Jaap de Wit junior van Westfort laat weten dat de grote arbeidstekorten hiertoe nopen. "De uitgebeende vleesonderdelen zijn goedgevraagd, maar voor 'in de been' is er nauwelijks afzet. Daarom verhogen we de prijs, met als doel om niet-uitgebeend interessanter in de markt te zetten. Tot voorkort konden slachterijen volgens De Wit veel vlees in de been (halve en hele karkassen) naar China verkopen, maar die markt is nu verzadigd.

Dit betekent dat er meer in Europa uitgebeend moet worden, maar de capaciteit is er simpelweg niet. "Dergelijke personeelstekorten hebben wij nog nooit meegemaakt, maar we hebben ermee te dealen." Ook de slachtplannen lijden eronder, zo beaamt De Wit. "We doen er alles aan om de varkens zoveel mogelijk op te nemen, maar dat valt niet altijd mee."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden