Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs termijnmarkt China schiet plots omhoog

11 Oktober 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Een tweetal feiten deden de Chinese termijnmarkt voor varkens deze maandag (11 oktober) fors opveren. Contracten van enkele levermaanden boekten de maximaal mogelijk dagelijks winst van 8%. Hiermee reageert de markt op nieuws dat door de Chinese overheid naar buiten werd gebracht. Ook contracten voor levering op korte termijn (november) schoten omhoog. Wat is er aan de hand?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijzen voor bijna alle levermaanden noteerden forse plussen. Zelfs het snelst aflopende contract voor levering november vloog van 11,58 Chinese renminbi (RMB) bij opening naar ruim 12,50 RMB aan het eind van de dag, een stijging van bijna 8%. Ook voor levering eind volgend jaar dikten de prijzen fors aan. Nieuws over de Chinese zeugenstapel en informatie over een nieuwe hoeveelheid opgekocht varkensvlees door de Chinese overheid stutten de markt.

Krimp aantal varkens
Het Chinese ministerie van landbouw maakte bekend dat na een daling van het aantal zeugen in juli, ook in augustus de zeugenstapel is gekrompen. Daalde het aantal zeugen in juli al met 0,5%, in augustus werden er nog eens 0,9% minder zeugen geteld. Chinese varkenshouders worden geconfronteerd met hoge kosten en lage opbrengsten voor hun dieren. Zij stoten daardoor steeds meer varkens (ook zeugen) af om de verliezen te beperken.

Meer en meer vragen marktpartijen zich af welke invloed dit gaat hebben op het aanbod varkens in 2022. Onlangs sprak het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) al de verwachting uit dat de Chinese varkensproductie in 2022 behoorlijk gaat krimpen. Het contract voor levering september 2022 staat nu op 17,66 RMB omgerekend bijna €2,40 per kilo levend gewicht. Dat is ruim 40% hoger dan het contract voor levering november 2021.

Overheid neemt opnieuw fors volume uit de markt
Daarnaast maakte een overheidsofficial bekend dat het opnieuw 30.000 ton varkensvlees uit de markt heeft opgekocht om toe te voegen aan de nationale staatsreserves. Volgens deze official zijn een aantal regio's voornemens om ook in het vierde kwartaal nog varkensvlees op te kopen. Sinds eind september zijn de prijzen in veel regio's niet meer gedaald of zelfs licht gestegen. Analisten gaan er van uit dat de recente marktinterventies van overheden hebben bijgedragen aan het stabiliseren van de varkensprijzen.

Hoewel de krimp in productie bij lange na niet zo sterk is al tijdens de eerste golf uitbraken met Afrikaanse varkenpest kan ook een licht dalende Chinese varkensvleesproductie, vanwege de enorme omvang van de markt, de Europese exportmarkt op termijn toch weer wat lucht verschaffen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden