Shutterstock

Inside Varkens

Grote sprong westwaarts voedt angst voor AVP

14 Oktober 2021 - Stef Wissink

Opnieuw een forse tegenvaller bij de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. De ziekte is vastgesteld bij een wildzwijn in de omgeving van Meißen in de deelstaat Sachsen, ten westen van Dresden. Dat is ruim 60 kilometer buiten de bestaande afgezette zones en voedt de angst dat het virus mogelijk al verder verspreid is dan gedacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De besmetting is inmiddels door het Friedrich-Loeffler-Institut bevestigd. Het dier werd afgeschoten in het kader van een monitoringsprogramma. Daarbij worden (op het oog nog gezonde) wilde zwijnen buiten de afgezette gebieden geschoten en preventief onderzocht op aanwezigheid van het AVP-virus. Dat een ogenschijnlijk gezond zwijn zo ver buiten de bestaande zones besmet lijkt, is dan ook zeer zorgelijk te noemen. De varkenspest is inmiddels al bijna 100 kilometer Duitsland ingetrokken.

Aantallen lopen ondertussen verder op
Ook binnen de afgezette gebieden lopen de aantallen de afgelopen weken gestaag verder op. In september werd bij een recordaantal zwijnen AVP vastgesteld: 258 stuks. Hiervan werden er 180 vastgesteld in Brandenburg en 78 in Sachsen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden