Shutterstock

Inside Varkens

Biggenexport zakt door ondergrens, BPP in het rood

18 Oktober 2021 - Wouter Baan

Het blijft een taaie aangelegenheid om biggen aan de man te krijgen. Hoewel de DCA BestPigletPrice afgelopen week nog stabiel kon blijven, lukt dat deze week niet. De binnenlandse vraag laat het afweten en de export is de afgelopen weken door een ondergrens gezakt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren blijven dezelfde 'klaagzang' over de biggenmarkt opvoeren. Er is geen vraag en daardoor zijn er teveel biggen. Dat de slachtcijfers wat achterblijven, maakt de afzet er bovendien niet gemakkelijker op. Ook de exportvraag is ronduit teleurstellend. 

Extreem lage niveaus
Dat de export naar Duitsland voor geen meter loopt, blijkt ook uit de exportcijfers (RVO) van biggen. Die komen sinds halverwege september niet meer boven de 60.000 per week uit. Dit zijn extreem lage niveaus. Andere jaren kwam het exportcijfer zelfs in de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar nog boven dat niveau uit.

De magere exportcijfers corresponderen met het beeld dat handelaren schetsen. Naast dat ook Duitse vleesvarkenshouders geen vertrouwen hebben in de markt (en daardoor terughoudend zijn met opleggen), gaat de voorkeur in toenemende mate uit naar biggen uit eigen land. Dit met het oog op 5D-strategie dat steeds meer de afzet gaat bepalen.

De export naar andere landen kunnen de verliezen in Duitsland niet compenseren. In week 38 zakte het algehele exportcijfer biggen zelfs door de ondergrens van 100.000. Dergelijk lage aantallen zijn jaren niet meer voorgekomen, vaak ook niet in de gebroken weken. 

BPP verder omlaag
Vorige week kon de DCA BestPigletPrice, ondanks hevige prijsdruk, toch standhouden. Deze week lukt dat niet en wijst het gemiddelde van de opgaven een nieuwe verlaging aan van €0,50 tot €20,50 per big, wat een fractie boven het diepterecord is. In Duitsland is de VEZG-notering wel blijven staan op €18. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden