Shutterstock

Inside Varkens

China geeft varkenshouder winstwaarschuwing

20 Oktober 2021 - Wouter Baan

In een speciaal ingelaste persconferentie heeft het Chinees ministerie van landbouw zich vandaag (woensdag 20 oktober) negatief uitgelaten over het perspectief op de varkensmarkt. Varkenshouders in China moeten rekening houden met grote verliezen, waarschuwt de minister. Opvallend is dat de varkensprijzen in China deze periode juist hard opveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het vierde kwartaal neemt het geproduceerde volume varkensvlees significant toe. Het overaanbod houdt bovendien aan tot en met het eerste kwartaal van 2022, verwacht het landbouwministerie in Peking. De enige manier om het tij te keren, is het afbouwen van de productie. Nu nog kan de Chinese varkensmarkt toewerken naar het Chinees nieuwjaar, waarbij de vleesconsumptie altijd piekt. Het landbouwministerie vreest dat de prijzen daarna hard terugzakken met stevige verliezen voor varkenshouders tot gevolg.

Varkensprijs 30% hoger
China kondigde eerder al af de zeugenstapel te willen inkrimpen. Het terugdringen van de productie heeft prioriteit, laat het landbouwministerie weten. Ook koopt China varkensvlees op voor de nationale reserves om daarmee de markt op korte termijn te ontlasten. Dit lijkt te werken. De gemiddelde Chinese varkensprijs is sinds begin oktober hard opgelopen, met prijsstijgingen van wel 30% tot 13,75 Renminbi per kilo (levend). Omgerekend ongeveer €1,79 per kilo. Een relatief hoge prijs voor Nederlandse begrippen vandaag de dag, maar voor Chinese varkenshouders verlieslatend.

De opleving komt onder meer doordat de overheid onlangs 30.000 ton varkensvlees opgekocht, maar er speelt meer. In het noorden van China is het nu slecht weer. De winterse omstandigheden aldaar maken het lastig om varkens van A naar B te vervoeren. Om verzekerd te zijn van voldoende aanbod, verhogen slachterijen de varkensprijs. Daarnaast krijgt de varkensmarkt op de achtergrond steun van de gestegen vleesconsumptie. Varkensvlees is door de forse prijsdaling in de afgelopen maanden weer beter betaalbaar geworden voor Chinezen met modale inkomens.

Van tijdelijke aard 
Toch lijkt de opleving van tijdelijke aard te zijn. Wanneer de weeromstandigheden vriendelijker worden, gaat het aanbod waarschijnlijk normaliseren. Rekening houdend met de fors gestegen varkensstapel in de afgelopen maanden dan keert de wal vanzelf het schip, verwacht een analist in China. De biggenprijzen in China profiteren dan ook niet van de - waarschijnlijk tijdelijke - opleving op de varkensmarkt. De winstwaarschuwing door de Chinese overheid is een duidelijk signaal, ook voor de exportkansen van Europa. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox