Shutterstock

Inside Varkens

Volle vleesmarkt ontneemt elk perspectief varkensprijs

20 Oktober 2021 - Stef Wissink

De stemming op de (Duitse) varkensmarkt is nog altijd somber. Een groot aanbod vlees van exporterende landen drukt op de Europese binnenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch weet de Duitse varkensprijs (VEZG) zich voor de tweede keer op rij op een niveau van €1,20 per kilo geslacht gewicht te handhaven. De onderdelenprijzen lijken voor dit moment nagenoeg gestabiliseerd. Het veranderd echter niet wat aan de slechte onderliggende stemming op de vleesmarkt. De zeer sterk op export leunende vleessector ziet op het wereldtoneel ook nauwelijks mogelijkheden om de afzet op korte termijn te vergroten. Partijen geven daarbij aan dat gestreefd moet worden naar een 'gezonde' zelfvoorzieningsgraad, ofwel minder dieren.

Hoewel gevreesd werd voor verdere verlagingen is er ook iets hoop dat de aanstaande kerstbevoorrading kleine impulsen kan geven en de varkensprijs kan behoeden voor verdere verlagingen. Toch is de stemming met de huidige prijzen zeer somber en ontbreekt het nog altijd aan structurele impulsen.

Aanbod stabiliseert
Naast de moeilijke vleeshandel blijft ook corona de slachtcapaciteit parten spelen. Omdat de hoeveelheid beschikbare arbeid sowieso al beperkt is zorgen lokale uitbraken links en rechts voor weggevallen slachtdagen en een beperkte verwerkingscapaciteit. Naast dat er weinig behoefte is om extra te slachten, lijkt het vanwege de personele problemen ook nauwelijks mogelijk.

Het feit dat de import van biggen zich vanaf afgelopen zomr op een laag niveau begeeft lijkt zich nu wel uit te betalen in een stabiliserend aanbod. Waar de slachtcijfers in september en oktober doorgaans snel oplopen blijft die stijging vooralsnog uit. Afgelopen week werden er bijna 836.000 varkens geslacht met een gemiddeld geslacht gewicht van 97,3 kilo. Dat is bijde nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorige week. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden