Shutterstock

Inside Varkens

Sprankje hoop voor varkensmarkt

22 Oktober 2021 - Wouter Baan

De gelaten stemming op de varkensmarkt duurt voort. Een ruim aanbod levende varkens blijft de markt tekenen. Vanuit de vleesmarkt komen wel iets positievere signalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de varkensmarkt ten opzichte van de achterliggende weken is weinig veranderd. Kort samengevat is de markt onveranderd slecht. De Duitse varkensprijs (VEZG) bleef deze week gelijk op €1,20 per kilo en ook de slachterijnoteringen in Nederland en Duitsland muteren op gelijke niveaus. Met slachtcijfers in Nederland die van week tot week rondom de 300.000 bewegen, is het lastig om op het overaanbod in te lopen.

Vleesmarkt iets positiever
Vanaf de vleesmarkt komen - eindelijk - iets positievere berichten. Dit kan gezien worden als een lichtpuntje in donkere dagen. De vraag naar varkensvlees in de verwerkende industrie lijkt namelijk iets te verbeteren. Met name in Oost-Europa, in de landen die kampen met Afrikaanse varkenspest en daardoor met een krimpende varkensstapel worden geconfronteerd, is iets meer vraag naar vlees. Daarbij moet in dezelfde adem de opmerking worden gemaakt dat de markt van heel ver moet komen.

Zoals reeds bekend zijn de vleesvoorraden in Europa torenhoog. Binnen nu en de decembermaand zal de Kerstvraag op de vleesmarkt waarschijnlijk meer merkbaar worden. Of de vraag dit jaar serieus aantrekt, vinden vleesbedrijven nu nog lastig te voorspellen. Het is wel een gunstig vooruitzicht voor de geplaagde markt. 

Beursprijs onveranderd
Voorlopig blijft het op de varkensmarkt vooral schade beperken. Er zijn geen signalen die wijzen op een ommekeer, al is het positief dat de vleesafzet in Europa iets vlotter loopt. In Azië valt de afzet in China nog altijd zwaar tegen, maar lopen de exportvolumes in Japan wel prima door. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,19 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens gelijk blijft op €0,90.

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden