Shutterstock

Inside Varkens

Duitse slachthuizen blijven worstelen met corona

27 Oktober 2021 - Stef Wissink

Ook deze week komt de Duitse varkensprijs niet van de plek. De vleeshandel lijkt iets gestabiliseerd, al wordt dat deels veroorzaakt door de beperkte slacht- en vleesverwerkingscapaciteit. Handelaren spreken over recente coronauitbraken in Duitsland op lokaties van Tönnies en Vion.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit houdt het aanbod vlees momenteel binnen de perken. Er zijn dus echter ruim voldoende vleesvarkens beschikbaar om de aanwezige capaciteit in de slacht en verwerking te vullen. Slachterijen zien zich dan ook geen moment genoodzaakt om extra varkens bij te kopen.

Coronabesmettingen Duitsland
Corona-uitbraken bij Tönnies in Sögel en Vion Emstek hebben er bovendien voor gezorgd dat er op het moment extra 'levend' aanbod boven de markt hangt, zo weten partijen te melden. Beide slachthuizen hebben een capaciteit van rond de 15.000 dieren die op dit moment voor ongeveer de helft benut wordt. Een aanzienlijk volume varkens is doorgeschoven. Nederlandse handelaren zeggen dan ook geen extra varkens in Duitsland te kunnen verkopen.

Aantallen lager, gewichten omhoog
Bovenstaande problemen met de beschikbare capaciteit vertalen zich ook in de slachtcijfers en slachtgewichten. Het aantal geslachte varkens in Duitsland deed vorige week een flinke stap terug en bedroeg ruim 804.000 stuks. Dat zijn er bijna 30.000 minder dan de week ervoor. De geslachte gewichten liepen flink op: van 97,3 kilo tot bijna 97,6 kilo. Het lijkt erop dat er slachtrijpe dieren zijn blijven liggen. Het aanbod vleesvarkens wordt dan ook als drukkend en ruim ervaren.

Ondanks dat er aankomende maandag (1 november) vanwege Allerheiligen in delen van Duitsland extra slachtcapaciteit wegvalt, houdt de VEZG-notering stand op €1,20 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden