Shutterstock

Inside Varkens

Vleeshandel stabiliseert, varkenshandel nog stroef

3 November 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

De Duitse varkensprijs lijkt na opnieuw een onveranderde notering een wat vastere bodem te hebben gecreëerd. Toch is de stemming alles behalve goed, er blijven links en rechts nogal wat varkens liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voornaamste stabiliserende factor zijn de recent licht opgelopen prijzen die slachthuizen in de verkoop weten te realiseren, zoals ook blijkt uit de mutaties varkensonderdelen van DCA Markets. Na maanden van dalende prijzen is dit een steun in de rug voor de markt en zien slachthuizen zich niet genoodzaakt de inkoopnoteringen verder terug te schroeven. Vanwege een groot aanbod varkens lijken prijsverhogingen echter ook niet aan de orde.

Corona en storingen laten aanbod oplopen
Het aanbod levende dieren is te groot voor de slachtcapaciteit. Afgelopen weken werden er in zowel Nederland als Duitsland relatief weinig varkens geslacht. Waren het in Nederland storingen die planningen overhoop gooiden, in Duitsland was het vooral corona gerelateerde problematiek welke voor een beperkte capaciteit zorgde. Daarbij blijft de beschikbaarheid van arbeid een knellend probleem. 

Zaterdagslacht kan markt wat ontlasten
De opinie over het marktverloop onder handelaren verschilt naar gelang de afzetkanalen die zij bedienen. Partijen die altijd veel op Duitse slachthuizen leverden kunnen op dit moment moeilijk plaats vinden voor alle slachtrijpe dieren. De export van slachtvarkens naar Duitsland is in enkele jaren drastisch gedaald. Vorig najaar namen Nederlandse slachthuizen extra aanbod op door rond de 330.000 dieren per week te verwerken. Recent worden er in dezelfde slachtweken in Nederland slechts tussen de 290.000 en 300.000 varkens per week geslacht.

Wat enige hoop biedt is dat de komende weken meerderde slachthuizen ook op een aantal zaterdagen gaan slachten: Vion (6), Westfort (4) en Compaxo (2). Dit kan de slachtaantallen een mooie impuls gaan geven en het op een aantal plekken drukkende aanbod mogelijk wat dragelijker maken. 

Het aantal in Duitsland geslachte varkens liep vorige week licht op tot bijna 814.000 stuks, dat waren er daarmee rond 10.000 meer dan een week eerder. De geslachte gewichten bleven onveranderd. De Duitse VEZG-notering blijft onveranderd staan op €1,20 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden