Shutterstock

Inside Varkens

Aanbod en corona houden varkensmarkt in de greep

5 November 2021 - Wouter Baan - 2 reacties

Het blijft duwen en trekken om de varkens geplaatst te krijgen. En hoewel de vleeshandel vriendelijker verloopt, is de markt niet rijp voor een verhoging. Temeer omdat corona opnieuw de kop opsteekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ruime varkensaanbod blijft de bottleneck op de varkensmarkt. Dit is al maandenlang een probleem en het ziet er niet naar uit dat de file spoedig oplost. Veel handelaren kampen met achterstanden, met name in het oosten van het land. Daar wordt de Duitse vraaguitval behoorlijk gevoeld.

Vleesmarkt verbetert, maar coronagevaar blijft
Voor de derde achtereenvolgende week krijgen we betere signalen vanaf de vleesmarkt. De prijzen van de haasjes en de procureurs trekken voorzichtig wat aan, terwijl er ook een goede vraag is naar hammen. Wel sluipt er door de oplopende coronabesmettingscijfers nervositeit in de markt. De maatregelen die overheden treffen, zijn nog niet ingrijpend. Wanneer de situatie verslechtert, is het niet onwaarschijnlijk dat de horeca en grote evenementen het opnieuw moeten ontgelden. Dit zou voor de varkensvleesconsumptie een strop zijn. De afzet van onderdelen buiten Europa valt tegen. China koopt enkel nog bijproducten, maar de volumes en prijzen zijn veel lager dan in de afgelopen jaren. 

Achterblijvende slachtcijfers
Het ruime aanbod laat zich verklaren door de achterblijvende slachtcijfers. In de afgelopen week hingen 295.438 varkens aan de haken. Een laag aantal in vergelijking met voorgaande jaren. Het gemiddelde slachtgewicht is door de leverstanden opgelopen tot 99.60 kilo. Dit is zwaar, al lagen de gewichten vorig jaar in deze tijd van het jaar nog hoger. In Duitsland blijft het slachtcijfer van week tot week nipt boven de 800.000 wat eveneens laag is.

Al met al blijft de varkensmarkt in een lastig vacuüm zitten. De betere signalen vanaf de vleesmarkt zijn te gering om de markt in beweging te zetten. Hoewel in de afgelopen weken verhogingen niet voor onmogelijk werden gehouden, lijkt een stabiele koers voorlopig het maximaal haalbare te zijn. De DCA Beursprijs blijft zodoende staan op €1,19 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens onveranderd noteert op €0,90.

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden