Shutterstock

Inside Varkens

Stabiele varkensprijs goed voor sprankje optimisme

10 November 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse VEZG-notering komt opnieuw niet van haar plaats. Het is nu de vijfde onveranderde notering op rij en langzaamaan begint de bodem stabieler aan te voelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de laatste verlaging van de Duitse varkensprijzen begin oktober heerste er angst dat de prijzen mogelijk nog flink verder konden zakken. Deze vrees lijkt voorlopig niet bewaarheid te gaan worden. De vleeshandel is al wekenlang gestabiliseerd en heeft links en rechts zelfs wat plusjes weten te noteren. Afgelopen week bleven de prijzen van varkensvleesonderdelen overigens onveranderd, zo blijkt uit de prijsopgaven bij DCA-markets. De stabielere bodem met iets hogere vleesprijzen voelt desondanks toch aan als klein lichtpuntje.

Slachtingen weer ietsje lager
Groot probleem is op dit moment de gebrekkige capaciteit in slachthuizen. In Duitsland is het voor de slachters nog altijd moeilijk om personeel te vinden en ook lokale coronauitbraken verstoorden soms de planning. Hierdoor liep het levend aanbod varkens op en deze is nog altijd niet weggewerkt. Bovendien viel er vorige week maandag vanwege Allerheiligen in sommige delen van het land slachtcapaciteit weg. Er werden vorige week 781.238 varkens geslacht. Bijna 30.000 minder dan een week eerder. De gewichten lagen daarbij 300 gram hoger op gemiddeld 97,8 kilo. 

De tegenvallende slachtcijfers in Nederland vergroten dit probleem. Dat de varkensmarkt stabiliseert is vooral toe te schrijven aan de stabiliserende vleeshandel. Vanwege het grote aanbod varkens is het voor slachthuizen niet noodzakelijk meer te betalen. Bovendien valt in de handel op te merken dat het nauwelijks mogelijk is extra varkens te verkopen.

De Duitse VEZG-notering is ook voor de aankomende week vastgesteld op €1,20 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden