Shutterstock

Inside Varkens

Vleesimport China omlaag, varkensprijs omhoog

15 November 2021 - Wouter Baan

De Chinese vleesimportcijfers zijn in oktober verder weggezakt tot het laagste niveau in 20 maanden tijd. Ondertussen laten de varkensprijzen in China al wekenlang een onverwachte stijgende tendens zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober importeerde China 664.000 ton vlees, een daling van 12,8% tegenover dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Dit betreft het laagste maandelijkse volume sinds 2020. Over de eerste tien maanden van dit jaar bekeken, importeerde China 8,05 miljoen ton. Dit is een daling van 1,5% tegenover dezelfde periode in 2020. Met name sinds de zomer is de daling onderuit geschoten.

De verminderde importbehoefte voor varkensvlees heeft te maken met de Chinese varkensvleesproductie die flink hoger ligt dan in de afgelopen jaren. In het derde kwartaal steeg de productie met 43% tot 12,02 miljoen ton. Over de eerste drie kwartalen bekeken, bedroeg de productie 39,17 miljoen ton. Dit is een stijging van 38% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Winterweer drijft prijzen omhoog
De toegenomen productie zorgde in de afgelopen maanden voor een flinke afwaardering van de varkensprijzen in China, maar sinds eind oktober is de weg naar boven in ingeslagen. De gemiddelde Chinese varkensprijs bedraagt maandag 15 november 17,71 yuan (€2,42) per kilo, terwijl de varkensprijzen begin oktober nog onder de 12 yuan bewogen. De opmars heeft te maken met de winterse omstandigheden in China, met name in de noordelijke provincies van het land. 

Er wordt gesproken van een ongewoon vroeg begin van de winter met veel sneeuw. Dit maakt het lastig om varkens te transporteren naar het zuiden van het land waar veel slachtcapaciteit is. Insiders zeggen dat China geen tekort heeft aan varkensvlees, maar wel aan slachtrijpe varkens. De verwachting is dat de prijsopleving afzwakt naarmate de wegen beter begaanbaar zijn. Vooralsnog houdt de stijging echter langer aan dan gedacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden