Shutterstock

Inside Varkens

Met AVP besmet bedrijf houdt varkens op 4 locaties

16 November 2021 - Stef Wissink

Het bedrijf dat gister positief testte op Afrikaanse varkenspest (AVP) betreft een locatie van een familie onderneming met varkens op meerdere locaties. Dat maakte de landbouwminister van Mecklenburg - Vorpommern, Till Backhaus, vanmorgen bekend op een persconferentie waarin hij een toelichting gaf op de uitbraak van de virusziekte op een vleesvarkensbedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Backhaus zijn er op dit moment geen aanwijzigingen dat het virus zich ook op de overige locaties van het bedrijf, één zeugenbedrijf en twee vleesvarkensbedrijven, bevindt. Het besmette bedrijf, in de buurt van Lalendorf, kampte sinds vorige week vrijdag (12 november) met zieke varkens. In het weekend stierven enkele tientallen dieren waarna de dierenarts het niet vertrouwde en maandagmorgen monsters opstuurde voor onderzoek. Gisteravond bevestigde het Friedrich-Loeffler-Institut dat het inderdaad gaat om het AVP-virus.

Bedrijf leverde vóór test nog varkens af
Ook werd bekend dat het bedrijf gisteren, voor de positieve test, nog een vracht varkens heeft geladen voor de slacht. De dieren zouden al onderweg zijn geweest naar het slachthuis, maar onderweg zijn teruggeroepen. Het bedrijf is onderdeel van een gesloten systeem waarbij de biggen worden betrokken van de eigen locatie met zeugen. Naast dit bedrijf zijn er volgens het ministerie geen contactbedrijven. 

20 varkensbedrijven in toezichtszone
Rondom het besmette bedrijf is een toezichtszone van 10 kilometer ingesteld. Binnen deze zone bevinden zich nog twintig varkensbedrijven, waarvan acht binnen 3 kilometer. Deze bedrijven worden door de autoriteiten bezocht en klinisch gecheckt, maar ook getest op het virus. Alle bedrijven in de toezichtszone mogen enkel nog onder zeer strenge voorwaarden en onder toezicht van de veterinaire beambten dieren afleveren.

Alle 4.038 aanwezige varkens op het besmette bedrijf in Lalendorf worden geruimd. Volgens Backhaus wordt morgen (woensdag 17 november) met de ruiming gestart en zal deze voor het weekend afgerond zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden