Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt als in beton gegoten

19 November 2021 - Wouter Baan

De varkensprijzen zitten muurvast. Verlagingen zijn niet meer aan de orde, maar de weg naar boven is afgesloten door een ruim aanbod en onrust over de toenemende coronamaatregelen in Europese landen. De naderende decembermaand is tegelijkertijd iets wat de vleesmarkt nog kan prikkelen in de komende weken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onrust op de varkensmarkt begint plaats te maken voor een soort van loomheid. Echt hoop en verwachting voor verhogingen, is er niet. Verlagingen zijn ook niet meer aan de orde, dus de markt kabbelt op een laag prijsniveau richting het einde van het jaar. De Duitse VEZG-notering staat intussen al 7 weken stabiel op €1,20 per kilo. Nooit eerder stond de prijs in deze tijd van het jaar zo laag.

Vleesmarkt gematigd positief
De vleesmarkt is momenteel stabiel met een licht positieve ondertoon. Dit komt door de naderende feestdagen in december die de afzet kunnen prikkelen. De effecten hiervan zijn momenteel nog niet echt merkbaar, maar de hoop in de markt is gevestigd dat de vraag de komende weken losbarst. Vooralsnog zijn de feestdagen vooral een mooie gelegenheid om de torenhoge vleesvoorraden in Europa af te bouwen. De hoge voorraden hebben daarmee waarschijnlijk een dempend effect op de varkensprijzen in de komende weken. Daarbij zijn er op de achtergrond nog zorgen over de snel stijgende coronabesmettingen in veel landen en de maatregelen die daarmee gepaard gaan. 

Stabiele koers het meest waarschijnlijk 
Het meest waarschijnlijk is dat de stabiele koers op de varkensmarkt ook de komende weken standhoud. In deze periode van het jaar bewegen de varkensprijzen wel vaker stabiel, maar nooit eerder werd die stabiele lijn doorgetrokken tot de jaarwisseling. Wat dat aangaat blijft het interessant om de markt ook de komende weken te volgen, want de verrassing kan nog altijd komen. En hoewel slachterijen veel negatieve stemming maken, lijkt een positieve verrassing gevoelsmatig meer waarschijnlijk dan een negatieve. Naar volgende week toe blijft alles op zijn plek. De DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens blijft staan op €1,19 per kilo en de prijs van levende varkens op €0,90 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden