Shutterstock

Inside Varkens

Corona dooft sprankje hoop op varkensmarkt

26 November 2021 - Wouter Baan

Hoewel de vleesafzet in aanloop naar de decembermaand verbetert, geeft dit geen lucht voor de varkensprijzen. Het aanhoudend ruime aanbod is een sta in de weg en dan is er ook nog de onzekerheid omtrent de verder aangescherpte coronamaatregelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat Nederland vanaf komende zondag (28 november) 's avonds in een 'harde lockdown' gaat, is voor de varkensmarkt een nieuwe tegenvaller. De vraag uit het foodservicekanaal zal daarmee verder terugvallen. Dit terwijl juist een aantrekkende vleesvraag nodig is om de varkensmarkt te kunnen prikkelen. De situatie beperkt zich niet alleen tot Nederland. Ook in omliggende landen, zoals Duitsland, hangen strengere maatregelen in de lucht.

Hoop de kop in gedrukt
De verdere aanscherping is voor alles en iedereen natuurlijk niet wenselijk. En zeker ook voor het marktsentiment komen de maatregelen op een ongelukkig moment. Ergens was er in de markt nog hoop op een Kerstsprintje. In aanloop naar de komende feestmaand is het namelijk merkbaar dat de vraag naar vlees wat is toegenomen. Vooral uitgebeende onderdelen zijn goed gevraagd, vanwege de grote arbeidstekorten in de sector.

Of de vraag in de komende week verder verbetert, is met het oog op de strengere maatregelen nog maar te bezien. Los van de onzekerheid op de vleesmarkt is het varkensaanbod aanhoudend ruim. Ook dat blokkeert een hogere varkensprijs. Al met al is het niet waarschijnlijk dat de stabiele tendens op de Europese varkensmarkt spoedig wordt doorbroken. Naar volgende week toe blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,19 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert €0,90.

POV: slachtcijfers moeten omhoog
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geeft aan dat de slachtcijfers snel omhoog moeten om de gewichten niet teveel te laten oplopen. Volgens eigen berekening moet het slachtcijfer van week tot week gemiddeld 313.000 bedragen om het slachtgewicht onder de 100 kilo te houden. Die gestreefde slachtaantallen worden niet gehaald, in de afgelopen week hingen 303.000 varkens aan de haak. Het gemiddelde slachtgewicht passeerde bovendien de grens van 100 kilo.

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden