Shutterstock

Analyse Biggen

Biggenprijs opnieuw fractie hoger

6 December 2021 - Wouter Baan

Nu de biggenmarkt beter in balans is, biedt dat ruimte voor beperkte verhogingen. Wat is de marktsituatie vandaag de dag en wat doen de exportcijfers?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de zienswijze per handelaar verschilt, is iedereen het er over eens dat de markt er beter bijligt dan pakweg zes weken geleden. Toen hingen er nog koppels boven de markt, dat is nu niet meer het geval. Tegelijkertijd is er van krapte geen sprake. Vraag en aanbod zijn begin december redelijk in balans en de verwachting is dat dit in de komende weken zo blijft.

In aanloop naar kerst wordt er meer wat meer geslacht. Dat biedt ruimte voor extra afzetmogelijkheden. Tegelijkertijd is daar de harde realiteit dat de varkensprijzen op een laag niveau staan en vooruitzichten voor de middellange termijn niet denderend zijn. Vleesvarkenshouders maken daarom niet zo'n haast met het kopen van nieuwe koppels. Nu de biggenprijzen stijgen, is dat niet direct een prikkel om fors meer te gaan opleggen.

Exportvraag Spanje verbetert
De exportvraag oriënteert zich op Spanje. De Duitse vraag is kalm en dat blijkt ook uit de exportcijfers van de afgelopen weken. In de afgelopen weken bewoog het exportcijfer van week tot week tussen de 50.000 en 60.000. Dit is zo'n 20.000 tot 30.000 onder de aantallen die andere jaren werden gehaald. De cijfers voor Spanje laten een stijgende tendens zien en bewegen boven de 30.000. Dit is in lijn met eerdere jaren.

Hoewel de Duitse VEZG-notering geen verdere stijging laat zien en op €20 blijft staan, is er op basis van de opgaven wel een kleine verhoging weggelegd voor de DCA BestPigletPrice. De notering stijgt deze week met 50 cent tot €23 per big.

Bekijk hier de laatste notering.

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA BestPigletPrice Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
  22,00 - 24,50 23,017 23,00

Toelichting op notering: 

Op de biggenmarkt loopt het allemaal wat vriendelijker en makkelijker. Dit komt vooral door een gestegen vraag naar biggen vanuit Spanje. Omdat er niet te veel biggen boven de markt hangen voelt het direct positiever aan, ook al is er in de varkensprijs geen beweging te krijgen. De vriendelijker aanvoelende biggenmarkt wordt door de gemiddelde inbreng van handelaren vertaald met een plusje. Uit de toelichting die sommige handelaren meegeven bij hun opgaven, blijkt dat niet iedere handelaar een plusje op dit moment op zijn plaatsvindt.

In totaal waren er deze week 20 opgaven (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 49:
- Stabiele prijsontwikkeling. Aanbod slinkt maar vraag neemt ook niet echt toe.
- Onderkant biggenmarkt gaat beter dan enkele weken terug doch ongewijzigd laten om mesters niet af te laten haken. Zet de vaste koppelingen nu niet op scherp. De losse koppels worden beter geplaatst en verkocht maar overspeel niet. De afname moet wel doorgaan en de moeilijk te plaatsen dagen/weken komen eraan.
- In het buitenland worden de biggen niet duurder verkocht. Noteringen Spanje, Duitsland blijven gelijk. Hier ook gelijk laten, want slachtvarkens worden ook niet duurder.
- Zonder verbetering vlv prijs even geen verdere ruimte voor stijging.
- Onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden