Shutterstock

Nieuws Varkens

Nederlands varken loopt toeslag mis bij Westfleisch

7 December 2021 - Wouter Baan

Vanaf 2022 skipt Westfleisch de toeslag op vleesvarkens die niet voldoen aan de zogeheten 5 D-strategie. Dit betekent dat Nederlandse vleesvarkens de boot missen, net als biggen uit ons land die door onze oosterburen worden afgemest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Westfleisch hanteert al jaar en dag een publieke toeslag van €0,01 bovenop de VEZG-notering. In een brief aan haar leveranciers heeft de coöperatieve slachterij laten weten dat deze toeslag enkel blijft gehandhaafd voor varkens die voldoen aan initiatief Tierwohl (ITW) en de 5 D-strategie. Dit laatste betekent dat de varkens moeten zijn geboren, getogen, gemest, geslacht en verwerkt in Duitsland. Kortgeleden gaven Aldi en Lidl al aan vanaf 2022 enkel varkensvlees te gaan verkopen dat volledig van Duitse komaf is.

Domper voor Nederlandse export
Voor de Nederlandse export van biggen en vleesvarkens is dit een domper. Temeer omdat het niet onwaarschijnlijk is dat ook andere Duitse slachterijen met dergelijke maatregelen op de proppen komen. De Nederlandse varkens- en biggenmarkt leunt sterk op de verwerkingscapaciteit in Duitsland.

Wekelijks worden tussen de 50.000 en 100.000 biggen naar Duitsland geëxporteerd die daar worden afgemest en vervolgens worden geslacht. Daarbij worden er wekelijks tussen de 5.000 en 15.000 Nederlandse vleesvarkens naar Duitsland voor de slacht geëxporteerd. De aantallen zijn de afgelopen jaren al fors gekrompen. Door de bovenstaande maatregelen is niet onwaarschijnlijk dat deze krimp doorzet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden