Shutterstock

Analyse Varkens

Rendementsbarometer big nog altijd historisch laag

7 December 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Hoewel partijen in de varkenssector opgelucht zijn dat het verval van de prijzen twee maanden geleden is gestopt, betekent de stabilisatie op laag niveau nog altijd dat varkenshouders kampen met een ongekend slechte rentabiliteit. Wat betekent dit voor de DCA Indexen voor Biggen en Vleesvarkens?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA BestPigletPrice weet recent wat kleine stapjes omhoog te zetten. Toch zet dit geen zoden aan de dijk. Na een historisch dieptepunt op een stand van 10,4 in oktober, is de index inmiddels licht opgelopen naar een stand van 17,4. De economische situatie op zeugenbedrijven is dan ook nog altijd beroerd. De DCA Vleesvarkensindex loopt intussen verdere schade op. Waar de index tot en met oktober nog aardig bleef hangen, drukken de gestegen biggen- en voerprijzen de marges nu verder terug.

Historisch diep dal biggen, mengvoer nadert piek 2013
De DCA Biggen index bereikte van week 42 tot en met week 44 een historisch lage stand van 10,4 punten. Nog nooit eerder bereikte de rendementsbarometer zo'n laag niveau. Vrije biggen waren wekenlang nauwelijks te verkopen en werden in grote getale geslacht. De afgelopen weken lijkt het deel vrije biggen iets makkelijker weg te lopen en zijn de prijzen licht hersteld. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat er weer zwarte cijfers worden geschreven. Bovendien lijkt de markt nog altijd hinder te ondervinden van de gebrekkige Duitse vraag naar biggen. Dit dwarsboomt op korte termijn een significante verbetering van de prijzen.

Naast de slechts beperkte opleving in de opbrengsten, zitten de hoge kosten de vermeerdering dwars. De voerprijzen zijn na een korte stabilisatie afgelopen zomer weer vlot opgelopen. Zeugenbrok dracht werd €0,50 per 100 kilo duurder in november en komt uit op €30,60 per 100 kilo, zeugenbrok lakto dikte €0,60 aan in prijs en kwam uit op €34,50 per 100 kilo. Babybiggenkorrel werd ook €0,60 per 100 kilo duurder en noteert nu op €41,30. De mengvoerprijzen komen daarmee in de buurt van de historische piek uit 2013.

Big en voer begint marge vleesvarkens te drukken
Vleesvarkensbedrijven profiteerden in het derde kwartaal van de fors gedaalde prijzen voor biggen. Hoewel de gedaalde vleesvarkensprijzen ook de marges van vleesvarkenshouders drukte, konden de goedkope biggen het rendement nog enigszins op peil houden. Nu de biggenprijzen langzaam oplopen en ook het voer verder in prijs stijgt, loopt de DCA Vleesvarkens Index wel een flinke deuk op. Traditioneel gezien daalt het rendement bij vleesvarkens altijd in deze periode, al staan de marges dit jaar meer onder druk dan de afgelopen jaren.

Vleesvarkensbrok werd in november gemiddeld €0,65 per 100 kilo duurder en kost nu €29,50 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden