Shutterstock

Analyse Varkens

Slachterijen geven geen gehoor aan Duitse plus

8 December 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

Hoewel de minimale positieve ondertoon op de varkensmarkt afgelopen week langzaam is verdwenen, weet de Duitse VEZG-notering er woensdag 8 december verrassend wel een plusje uit te persen. Het is de eerste verhoging in een half jaar. De grote Duitse slachterijen doen niet mee en noteren stokstijf onveranderd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse VEZG-notering stijgt deze week met €0,03 naar €1,23 per kilo, al houden slachterijen (zoals Tönnies) vast aan een 'Hauspreise' van €1,20 per kilo. Hoewel de bevoorrading voor Kerst redelijk is doorgelopen, zorgen de nieuwe lockdowns voor een verstoring in de vraag. Dit terwijl de vleesmarkt al vol zat. Ook de DCA-noteringen voor de varkensvleesonderdelen bleven deze week onveranderd. Bovendien zijn er, zeker in Nederland, voldoende slachtrijpe dieren voorhanden. De kans dat de Nederlandse varkensprijzen op de Duitse verhoging reageren, lijkt daarom gering. 

Opnieuw plus in Duits slachtcijfer
Het aantal varkensslachtingen in Duitsland laat al weken een stijging zien en ook vorige week werden meer varkens geslacht dan in de week hiervoor. In totaal hingen er 878.449 varkens aan de Duitse haken. Dat waren er ruim 16.000 meer dan een week eerder en het is het hoogste aantal sinds lange tijd. Het slachtgewicht liep deze week verder terug en kwam uit op 97,3 kilo, wat 0,2 kilo minder is dan een week eerder.

Het lijkt erop dat in Duitsland geen grote aantallen slachtrijpe dieren op de slacht wachten. Dat is positief nieuws, met de uitvallende slachtcapaciteit rond de feestdagen in gedachten, en kan mogelijk de Nederlandse markt ook wat druk ontnemen. Toch kijken marktpartijen met spanning uit naar de marktaanvang in het komende jaar. Het wordt niet uitgesloten dat de prijzen een stap terug moeten doen. Het aanbod zal dan (door uitgevallen slachtdagen) mogelijk te ruim zijn voor de vraag vanuit de slachthuizen. Daarbij is de vleeshandel in de eerste weken van het nieuw jaar vaak wat lauw.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden