Shutterstock

Analyse Varkens

Te weinig overtuiging voor stijging varkensprijs

10 December 2021 - Wouter Baan

Er is eindelijk weer in beweging op de varkensmarkt, nadat de afgelopen weken ronduit saai waren. De verhoging van de Duitse varkensprijs zorgt voor wrijving in de keten. Slachterijen snijden de stijging namelijk de pas af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de Duitse varkensprijs (VEZG) woensdag met 3 cent steeg tot €1,23 was toch wel verrassend. Dat de grote slachterijen als Vion en Tönnies kort daarna een 'Hauspreise' afkondigden, was minder verrassend. Dat kon je in deze marktsituatie - waarbij het varkensaanbod van week tot week overschiet - wel een beetje verwachten. Daarbij maken slachterijen al wekenlang stemming dat de vleesafzet moeizaam gaat. Volgens Tönnies is de verhoging daarom niet in lijn met de huidige marktsituatie. Ook Nederlandse slachterijen maken stemming en geven vergelijkbare signalen. 

Vlees noch vis op vleesmarkt 
Kijkend naar het sentiment op de vleesmarkt dan is dat vlees noch vis. De perikelen omtrent het coronavirus (en de beperkende maatregelen die daarmee gepaard gaan), overschaduwen de traditionele kerstvraag naar de hammen en de haasjes. Vooral de hammenafzet valt tegen. Hoewel de vleesprijzen al lang voor een eindejaarsprint in de startblokken stonden, heeft het startschot nooit geklonken.

Varkensaanbod aanhoudend ruim
Kijkend naar het varkensaanbod dan blijft dat ruim, hoewel de slachtcijfers wel toenemen. In de afgelopen week noteerde het Nederlandse slachtcijfer 324.000, waarbij het gemiddelde gewicht ruim 1 kilo daalde tot 98,9 kilo. In Duitsland hingen in totaal 878.449 varkens aan de haken.

Na volgende week worden de slachtplannen afgeschaald. Hoewel de  feestdagen dit jaar in het weekend vallen, zal er minder worden geslacht. Veel arbeidsmigranten in de slacht- en vleesverwerkende sector gaan rondom Kerst en nieuwjaar terug naar hun geboorteland. En met de huidige personeelstekorten was het voor slachterijen al flink aanpoten om de roosters gevuld te krijgen.

Gemengde gevoelens bij handel
Hoewel de varkensmarkt weer beweegt, kijkt de Nederlandse handel de huidige marktsituatie met gemengde gevoelens aan. Sommige handelaren opteren voor een verhoging in navolging op de beweging in Duitsland. Anderen hebben weinig vertrouwen dat slachterijen volgende week alsnog meegaan en opteren daarom voor onveranderd. Op basis van de opgaven en gesprekken met handelaren blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,19 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €0,90 per kilo. 

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend 0,90 - 0,91 0,902 0,90
Geslacht 1,19 - 1,21 1,194 1,19

Toelichting op notering: 

Het aanbod varkens is nog steeds rijkelijk en handelaren geven aan er niet doorheen te komen. Daarmee is het verhaal op de Nederlandse varkensmarkt voor de komende week niet anders dan in de voorgaande weken. Ruimte wordt gecreëerd door varkens af te zetten naar o.a. Polen en Italië. En alhoewel Polen meer betaald voor de varkens, moet er nog steeds geld bij.

De verhoging van de Duitse varkensprijs en de Internetbeurs werd niet opgevolgd door de Duitse slachterijen. Een verwachting dat de Nederlandse slachterijen een eventuele verhoging van de Beurs zouden gaan volgen was onder handelaren niet te bespeuren. Een sigaar uit eigen doos, daar hebben handelaren geen trek aan. Daarnaast verwachten handelaren dat een eventuele verhoging met een dubbele verlaging wordt afgestraft. Rust en stabiliteit, daar zetten handelaren op in.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 19 (+1). Voor levende varkens werd 17 keer een prijs ingevoerd (+1). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 50:
- Richting Kerst toch een extra push in de prijs van vleesonderdelen. Laat de leveranciers toch wat meeliften ondanks het te ruime aanbod.
- Veel aanbod, vraag gelijk.
- Varkens onveranderd. Aanbod is extreem groot en zwaar, slachterijen gaan aanstaande week zeker niet omhoog en denken eraan om eerder na week 51 wat te verlagen. Rust bewaren in deze turbulente tijd is het beste. Alles onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden