Agrifoto

Analyse Mest

Kopers van VVO's hikken tegen hoge prijzen aan

23 December 2021 - Wouter Baan

Naarmate de jaarwisseling dichterbij komt, steekt de handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) vaak de kop op. Er wordt dit jaar druk geïnformeerd, maar concrete zaken blijven vooralsnog veelal uit. Kopers hikken tegen hoge prijzen aan. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering voor vervangende verwerkingsovereenkomsten (vvo's) stijgt deze week met €0,11 tot €1,36 per kilo. Daarmee staat de notering wat lager dan de prijzen waar de handel op inzet. Een belronde levert aanbod rond de €1,50 per kilo op.

Hoger dan voorgaande jaren
De prijzen liggen aanzienlijk hoger dan afgelopen twee jaar in deze tijd van het jaar. Vorig jaar boog de markt in de laagste weken af tot circa €0,50 per kilo. Twee jaar geleden ging de DCA-notering op €0,75 per kilo het jaar uit. Dergelijk lage prijzen hebben veehouders nog vers in het geheugen. Hoewel momenteel volop naar vvo's wordt geïnformeerd, happen kopers vaak nog niet toe.

Verkopende partijen zijn tegelijkertijd niet bereid op de prijs toe te geven. Zij claimen dat dit jaar fors minder mest is verwerkt, waardoor er mogelijk minder vvo's in omloop zijn. Veehouders beroepen zich op de krimp van de Nederlandse veestapel, met name het aantal varkens is hard gedaald. Deze wrijving leidt in de handel waarschijnlijk tot een spannende ontknoping in de laatste weken van dit jaar.

Tot op oudejaarsdag
De mate van de verwerkingsplicht is afhankelijk van de regio waar een veehouders gevestigd is. Net zoals in de voorgaande jaren gaat het om 59% in regio Zuid, 52% in regio Oost en 10% in de rest van het land. Tot en met oudjaarsdag hebben veehouders de tijd de mestboekhouding over 2021 op orde te brengen. De verwachting is dat de handel na Kerst daadwerkelijk loskomt. Naar verluidt moeten veel veehouders nog kopen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden