Shutterstock

Analyse Biggen

Hervat de biggenprijs in nieuwe jaar stijgende lijn?

3 Januari 2022 - Wouter Baan - 6 reacties

De biggenmarkt wist het afgelopen jaar, dat ronduit slecht was, toch nog enigszins positief af te sluiten. Vooralsnog weten de prijzen in het nieuwe jaar de ingezette stijgende lijn te hervatten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag zal beter worden naarmate het voorjaar dichterbij komt, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. Voor een echte impuls is het echter wachten tot het moment dat de situatie op de varkensmarkt verbetert. Zo vlak na de jaarwisseling is daar nog geen zicht op. Dit maakt dat de stijgingsruimte in zekere zin beperkt is.

De biggenexport stond de afgelopen weken op een lager pitje. Dat de feestdagen nu achter de rug zijn, vergemakkelijkt het transport naar verre bestemmingenen als Spanje en Oost-Europa. Toch is het met name de binnenlandse vraag naar biggen dat de markt prijstechnisch doet bewegen.

Voor week 1 opteren handelaren, ondanks een aantal bemerkingen voor voor een verhoging van €1. Daarmee komt de notering uit op €27 per big. 

Toelichting DCA Markets

DCA BestPigletPrice Opgaven van - tot Gemiddeld Notering Aantal opgaven
Week 1 26,00 - 28,50 26,759 27,00 19

Toelichting:
Ondanks dat er minder varkens zijn geslacht, blijkt er voldoende plaatsingsruimte te zijn voor biggen. Dat zorgt dat de opname van biggen als positief wordt omschreven en dat er mogelijkheden zijn voor een verdere verhoging van de DCA BestPigletPrice (BPP). Voor een aantal handelaren is het overduidelijk dat de plus euro's zou moeten zijn. Naast dat de handel goed loopt, zou dat de manier moeten zijn om de varkensmarkt uit het slop te trekken. Andere handelaren worden nog geremd door de stroef lopende varkensmarkt. Gemiddeld een iets vriendelijker markt met zicht op verdere verhogingen.

In totaal waren er deze week 20 opgaven (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 1:
- Onveranderd. Deze week rust bewaren is een rustige handelsweek.
- In deze stabiele vleesvarkensmarkt even pas op de plaats net als Duitsland.
- Rustige boel.
- Onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden