Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensslachtingen vallen ver terug tijdens kerstreces

6 Januari 2022 - Wouter Baan

Hoewel de feestdagen in het weekend vielen, hebben de slachterijen toch behoorlijk afgeschaald. Over heel 2021 bekeken, is sprake van een kleine teruggang in het aantal slachtingen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In aanloop naar Kerst schaalden slachterijen in Nederland nog behoorlijk op om de vraag te kunnen opvangen. In week 50 piekte het slachtcijfer op 334.000, wat het op één na hoogste weekniveau was over 2021, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In week 51 (de week van Kerst) zakte het cijfer terug tot 259.000, met een gemiddeld slachtgewicht van 99,4 kilo. In de laatste week van het jaar ging het slachtcijfer terug tot 222.000.

De teruggang is ingegeven door de vraaguitval in de vleesverwerkende industrie, die pas volgende week weer volledig opstart. Daarbij knelde het personeelstekort extra tijdens de feestdagen, doordat arbeidsmigranten de feestdagen vaak in hun vaderland vieren. Het personeelstekort vormt ook dit jaar een grote uitdaging. De teruggevallen slachtcijfers maken dat het varkensaanbod begin dit jaar als ruim wordt omgeschreven. Waarschijnlijk zal dit medio januari weer normaliseren.

Kleine teruggang in 2021
Over 2021 zijn in Nederland 15.845.324 varkens geslacht, met een gemiddeld slachtgewicht van 99,8 kilo. Dit is een daling van 0,2% ten opzichte van vorig jaar, wat in concrete aantallen neerkomt op een krimp van 30.000 geslachte varkens. Dit neemt niet weg dat de sanering in de varkenshouderij niet terug te zien is in de slachtcijfers. In de eerste helft van 2021 lagen de slachtcijfers veelal boven het niveau van 2020, om vanaf de tweede helft van het jaar daar juist onder te zakken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden