Shutterstock

Analyse Biggen

Biggen tekort, vleesvarkens teveel

10 Januari 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

In het begin van 2022 komen de verschillen tussen de varkens- en biggenmarkt nog duidelijker naar voren: waar de vraag naar biggen goed is, zijn er juist slachtrijpe vleesvarkens in overvloed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenhandel is het jaar vlot begonnen. Kort gezegd: de vraag naar biggen is goed. In het binnenland willen vleesvarkenshouders doorgaans snel opleggen, als de vleesvarkens zijn afgeleverd. Dit wordt gestimuleerd door de stijgende prijzen. Ook voor vrije koppels is koopinteresse. 

Spaanse vraag trekt aan 
Buiten de landgrenzen is eveneens een prima vraag. De export naar Spanje trekt aan nu de feestdagen achter de rug zijn. De Spaanse notering steeg in de eerste week van het nieuwe jaar met €0,50 tot €27,50 per big. Komende weken zal de Spaanse vraag extra aantrekken. Ook in Duitsland zijn prima plaatsingsmogelijkheden, al houden sommige Duitse vleesvarkenshouders het nog een ronde voor gezien. De Duitse VEZG-notering stijgt deze week – na een stabiele periode rond de feestdagen – met €1 tot €24 per big. De DCA BestPigletPrice stijgt eveneens met €1 tot €28 per big.

Het aanbod vleesvarkens is juist ruim, ingegeven door de slachtvertraging eind vorig jaar. De markt zal tijd hebben om weer in het ritme te komen. 

Toelichting DCA Markets

DCA BestPigletPrice Opgaven van - tot Gemiddeld Notering Aantal opgaven
Week 2 27,00 - 29,00 27,981 28,00 18

Toelichting:

De ontwikkeling van de prijzen van de diverse vleesonderdelen en van de vleesvarkens zelf, zitten die van de biggen in de weg. De handel in biggen wordt echter als vlot omschreven. In zijn totaliteit zijn er niet te veel biggen, wat normaal gesproken tot meer stemming zou leiden. Daar is nu echter geen sprake van.

In totaal waren er deze week achttien opgaven (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 2:
- Niet te snel gezien vleesvarkensmarkt.
- Rustige boel, gaan wel goed weg.
- Markt positief, doch mesters zijn niet bereid veel meer voor de biggen te betalen in deze marktomstandigheden. Zeker niet te grote stappen zetten.
- Onveranderd. De  biggenmarkt is alweer aan het afkoelen en het aanbod loopt op, voldoende biggen te verkrijgen in de vrije markt terwijl dit de laatste week niet zo was. Dus alles onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden